Mar 27, 2012

Dengan dua kali lafaz

       
"aku terima nikahnya, nurfarahin binti romli dengan maskahwinnya dua ratus lima puluh ringgit tunai."

"SAH..?"

"sah.. sah.."


alhamdulillah, alhamdulillah. alhamdulillah. Allahuakbar, air mataku berderai. badan menggigil dan seluruh badanku panas (tapi aku cover la kan, banyak camera kotttt uollzz). perasaan ketika itu tidak dapat aku ungkap dengan kata-kata. seperti ada suatu kuasa yang masuk ke dalam diri. mungkin itu cara Allah menyatakan padaku bahawa "engkau bukan lagi hak ibu bapamu. sekarang engkau adalah hak sepenuhnya insan bernama ally iskandar bin mohd mardzi. ketaatanmu adalah kepada dia. redhaKu kepadamu adalah bergantung kepada redhanya kepadamu."

sudah masuk dua bulan perkahwinan kami. alhamdulillah, masih rasa keberkatan mereka yang banyak mendoakan kesejahteraan rumah tangga kami. harapnya doa itu tiada berhenti. amin.. perkataan 'sudah dua bulan' atau 'baru dua bulan' kadang datang silih berganti. 'sudah dua bulan' tapi aku masih rasa seperti baru semalam berkahwin, kebahagiaan jelas terasa (waaa.. suami kat malaysia, aku kat korea ㅠ.ㅠ). 'baru dua bulan' tetapi banyak yang telah aku pelajari dari perkahwinan ini, dan masih belajar.


suami, merupakan salah satu kunci untuk kita (muslimah) memasuki syurga.

“Apabila seorang wanita (isteri) itu telah melakukan sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, menjaga maruahnya dan mentaati perintah suaminya, maka ia dijemput di akhirat supaya masuk Syurga mengikut pintunya mana yang ia suka.”
(HR Ahmad, Ibnu Hibban dan Thabrani)


kalau dulu... orang ketiga selepas Allah dan Rasul ialah ibubapa, sekarang ialah suami. wajarlah, selepas berkahwin dosa aku ditanggung oleh suami. ketaatan aku jatuh kepadanya. jadi, aku belajar membiasakan diri untuk mendapatkan izinnya terlebih dahulu sebelum membuat sesuatu perkara. supaya jika baginya apa yang aku buat dan mana yang aku pergi itu tidak wajar, bolehlah suamiku menasihati aku terlebih dahulu. walau mungkin zahirnya pada aku tiada apa-apa, tetapi mungkin tidak baginya. telah Allah tulis bahawa imamku adalah dia, pastilah orang yang paling layak untuk membimbingku, yang tahu mana yang baik, mana yang buruk untukku adalah dia.

kalau dulu... semua benda yang aku buat, aku post dan comment kat facebook, cara pergaulan, ikut suka hati anak angkat kucing aku je. selepas berkahwin, aku mula sedar yang aku melambangkan suami aku dan dia melambangkan aku. kami kan 'satu' ;) aku perlu lebih berhati-hati dengan apa yang aku buat dan tulis demi menjaga nama baik dan maruah suami aku. sebenarnya, sebelum kahwin pun aku memang perlu berhati-hati dalam percakapan (itu pesan Allah). 

kalau dulu... aku hanya seorang student, sekarang tidak lagi. jadual tidur yang tidak teratur dan keterlibatan yang aktif dalam aktiviti-aktiviti keramaian menyebabkan aku sering lupa untuk menjaga kesihatan diri. aku petik kata-kata suami aku, "now, you're not just a student. you're now a student, a wife and a soon-to-be mom. please take care of your health" (jangan speculate, masa entry ini ditulis, penulis masih berbadan satu ;p). kalau dulu orang yang paling risau tentang kesihatan kita ialah ibu bapa, sekarang orang yang lebih risau adalah suami. aku perlu belajar untuk jaga kesihatan diri, persiapkan mental, fizikal dan emosi untuk 'membawa orang' (kena tambah berat badan niiiii..). jadi, kuranglah sikit risau suami kita tu kalau isterinya pandai jaga diri.

kalau dulu... aku suka meng'expose'kan diri, sekarang aku belajar untuk lebih exclusive hanya untuk suami aku. iya lah, yang memberi kebahagiaan kepadaku adalah dia, yang menjaga makan pakaiku adalah dia, yang memberi zuriatku adalah dia (dari Allah tetapi melalui dia) dan yang melayan karenah aku bershopping pun dia (dia lagi. weehee syoknya kawen ;p). jadi wajarlah aku meletakkan suamiku paling atas dari yang lain. ia juga pada masa yang sama mengajar aku untuk lebih menjaga hijabku. 

********************

banyak lagi perkara yang telah aku belajar, tetapi masih terlalu banyak yang perlu aku belajar. kadang-kadang aku juga sendiri lupa dengan apa yang telah aku belajar, tetapi teguran dan nasihat dari suamiku kembali menaikkan semangat untuk terus belajar dengan lebih gigih. motif hidup kita adalah untuk mendapatkan redha Allah. untuk mendapat redha Allah, aku, sebagai wanita perlu mendapatkan redha suami terlebih dahulu. inshaAllah, sama-sama kita berusaha.

selepas berkahwin, aku dapat merasai dengan sendiri ayat yang selalu aku dengar dan baca iaitu "perkahwinan dapat menjaga pandangan mata dan menjaga kehormatan". semoga Allah meredhai usaha kita dan menghadiahkan kita kebahagiaan yang berkekalan. kebahagiaan yang sama ada boleh dirasa atau 'dilihat' (mungkin boleh dilihat dengan perubahan size badan suami kita: rujuk gambar 'hiasan' di bawah. ahaks). indahnya islam.
 :)



*sorry ambil masa yang lama untuk buat entry baru. kasi 'surprise' sikit (konon2)*

  

196 comments:

  1. assalamualaikum
    semoga rumahtangga farah dan ally kekal ke syurga, InsyaALLAH. aminn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah... moga bahagia bersama ally!

      Delete
    2. Farah & ally, tahniah kalian :)

      Delete
  2. buat saya sedar.indahnya perkahwinan itu. tahniah farah

    ReplyDelete
  3. semoga kekal hingga akhir hayat :) insyaAllah . aminnn~~

    ReplyDelete
  4. Waa.. Kak Farah, sweet la :) hee..

    ReplyDelete
  5. salam farah..lamenye tunggu farah update blog..akhirnya.huhu..tak terlambatkan nk wish...tahniah farah. smoge hdup farah dan suami bahgia dan selalu diberkati oleh Nya..amin. all da best! :)

    ReplyDelete
  6. Wah tahniah kak fara
    Tapi gambar yang last tu dekat mane yer. time honeymoon yer. Eh bz body betol kan.. ahaha :D

    ReplyDelete
  7. thniah farah..
    mbuatkan sy sdr..klebihan pkhwinan ini..
    smga bjya dlm stdy dn kekal bsama suami hga ke syurga (^_^)

    ReplyDelete
  8. akhirnyaa :) update jugak ! heeee. semoga berbahagia dunia dna akhirat :) amin amin ya rabbal alaminnn.

    ReplyDelete
  9. tahniah... semoga jodoh kalian kekal sampai ke syurga, amin...

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum farah..semoga bahagia dunia dan akhirat...:)

    ReplyDelete
  11. wah kak farah helas betapa bhgianya akk..moga kbhgiaan ini terus diberkati Allah dan kekal hingga ke syurga :)

    ReplyDelete
  12. tahniah dik. semoga jodoh kalian kekal untuk selamanya

    ReplyDelete
  13. Happy tgk korang dua ni... iNSYAaLLAH berkekalan hingga ke anak cucu. Amin.

    ReplyDelete
  14. sis farah, kamalia here (kawan eida).. thanx for updating the blog.. miss ur writings so much.. may Allah bless, keep on inspiring the ummah tau, love u! <3

    *doakan kami yang lain segera menapak ke tangga kedua maratib amal itu ;)

    ReplyDelete
  15. semoga perkahwinan kaliana kekal hingga nafas terakhir

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah dan syukur atas segala nikmat dan rahmat yang Allah telah kurniakan melalui sebuah perkawhwinan. Moga Farah dan suami terus bercinta hingga ke syurga..

    ReplyDelete
  17. indahnya sebuah perkahwinan, hati ini kadang-kadang menolok perkahwinan tetapi tika membaca tetiba terase indah nya perkahwinan walaupon jarak mempengaruhi sebuah perkahwinan tetap bertambah sweet (hujan plak kat tganu) hmm.. mungkin sudah masa untuk menuruti jejaklangkah farah =)

    ReplyDelete
  18. manisnye kalian.lama tggu entry ni.

    ReplyDelete
  19. Allamdulillah..seronok baca entry ni..^__^

    ReplyDelete
  20. semoga bahagia hingga ke syurga..

    ReplyDelete
  21. semoga berbahgia ke hujung nyawa...amin...:-)

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah,semoga selamanya berbahagia hingga akhir hayat:)so sweet both of u

    ReplyDelete
  23. semoga berkekalan sampai ke syurga..amin

    ReplyDelete
  24. bahagianya pengantin baru ni. hehehe. semoga kekal hingga ke syurga ya. =)

    ReplyDelete
  25. setelah sekian lama tunggu entri dr farah, hr ini muncul gak..hihihi..btw, tahniah ye..semoga dpt jd isteri y solehah utk suami y soleh..amin..

    ReplyDelete
  26. kak farah dan abg ally secocok :)

    ReplyDelete
  27. salam..tahniah sis farah n elly....smga korang bhgia sampai bile2..n dpt baby comeiii2....hihihi...

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum...Alhamdulillah...semoga Allah sentiasa merahmati kalian...welcome to the club!n last but not least selamat meramaikan umat sayang:)

    ReplyDelete
  29. tahniahh...
    semoga kekal hingga keliang lahat...

    ReplyDelete
  30. Dah lama menanti Post ini..^_^..Tq Farah.Good Luck..Semoga Cinta yang disemai bahagia hingga Syurga..Amin

    ReplyDelete
  31. tertunggu juga entri ni. akhirnya "muncul" juga... hihi... semoga berbahagia selamanya ;)

    ReplyDelete
  32. senyum je shida baca entry nie..setelah sekian lama menunggu....semoga farah n ally bahagia hingga ke akhir hayat...

    ReplyDelete
  33. semoga hubungan anda suami isteri berkekalan.dan moga berpimpinan tangan menuju syurga.insyaAllah .amin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. so sweet both of u... moga berkekalan dunia n akhirat

      Delete
  34. semoga diredhai Allah n bahagia ke akhir hayat..amiin..

    ReplyDelete
  35. tahniah, semoga bahagia selalu ;) amin

    ReplyDelete
  36. semoga bahagia farah n ally, lepas baca memang tak sabar nak kawen. hehe

    ReplyDelete
  37. tahniah . semoga bahagia hingga ke syurga .
    baca entry sambil senyum . tak puas baca :)

    ReplyDelete
  38. Moga Allah selamatkn kamu dunia akhirat... :)

    ReplyDelete
  39. Sweet sgt.. Moga sampai syurga...

    ReplyDelete
  40. Moga Allah selamatkn kamu dunia akhirat... :)

    ReplyDelete
  41. Semoga bahagia bkekalan hingga hujung nyawa..aminnn

    ReplyDelete
  42. Semoga bahagia dunia akhirat kakak dan suami ^^
    may Allah bless you<3

    ReplyDelete
  43. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ReplyDelete
  44. Salam Ally dan Farah,
    Congrate tau...Yana dan suami doakan Farah dan Ally bahagia bukan sahaja didunia, malah diakhirat sana jua...insyaAllah....amin

    Semoga dpr melahirkan insan2 yg comel2 nanti...hehheeh

    ReplyDelete
  45. tahniah buat korng berdua .. selamat bercinta sampai ke syurga =)

    ReplyDelete
  46. zilap memilih ally sbgai suami..nmpk terpancar kat wajah dia suami yg soleh.. wlpon dia seorg artis..tp dia beza dr artis yg lain.. dia seorg pengacara ..banyk mmbuat dia berbeza dgn yg lain..dah lamer sy jd peminat ally.. tp xsangka dia akn marrd dgn org bukan artis.. neway tahniah.. yakin korg will b a great husbnd n wife~~ aka perfect lovers~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. pembetulan "tak silap" tersilap taip~~sorie

      Delete
    2. Assalam Farah, 1st time akak masuk blog nie. Lepas baca entry Farah ni, tiba2 terasa mcm nak bercinta balik dgn hubby. Almaklumlah dah 10 tahun married, anak pun dah 3... priority lebih kepada anak2... So akak nak ucapkan ribuan terima kasih diatas penulisan ini. Banyak juga kata2 yg menyedarkan akak. Kena perbetulkan motif balik.... InsyaAllah... Thanks adik Farah... Gud job!

      Delete
    3. farah lee, thank you..your entry make me realize something :)

      Delete
  47. tahniah. semoga kekal hingga akhir hayat :). amin ya rabbal alamin.

    ReplyDelete
  48. aishah binti mohisnMarch 27, 2012 at 12:20 PM

    assalamualaikum kak farah
    sy pun mcm org lain tertanya2 ble kak farah nk update & akhirnya
    dpt jgk post baru yang sgt2 menarik
    hope kak farah kekal bhgia hingga akhir hayat bsma abg ally, amin
    good luck juga for your study

    ReplyDelete
  49. degup kencang di hati bila baca entry nie.. xlama lagi izfa juga akan bergelar isteri.. moga kita sama2 dapat menjaga tertib dan sentiasa bahagia dunia dan akhirat.. amin..

    ReplyDelete
  50. tahniah sis farah..moga bahagia dunia dan akhirat..may allah bless both of you..

    ReplyDelete
  51. salam,
    didoakan yang terbaik buat kalian berdua..
    kekal hingga ke syurga..

    ReplyDelete
  52. hehe..seronok baca :DDD may Allah bless u two :D <3 take care kak farah..xmo sakit2 :)

    ReplyDelete
  53. perkahwinan.. terima kasih kpdNya untukrahmat itu.. ;)

    ReplyDelete
  54. wah best nye Farah....heheh..rasenye macam nak kawen lak...huhu...hehehe....semoga kekal ke Syurga Firdausi....Amin.....

    ReplyDelete
  55. congrats!!

    moge Allah memberkati kalian berdua..

    tetibe eksaited pulak nak kawen.haha~

    thnks sharing!.=)

    ReplyDelete
  56. semoga kekal hingga ke syurga..saya pinjam kata2 y amat berguna kepada saya dari entry farah ni..mohon share..mekasih..=)

    ReplyDelete
  57. tahniah sis farah n ally..rasanya belum terlambat nk lafazkan doa untuk kalian..barakallahulaka, wabarakaa'laika wajama'abainakuma fi khoir..
    semoga kalian kekal selamanya..

    ReplyDelete
  58. seronoknya kawinnnnnnnn, lagi seronok apabila kita dah halal antara satu sama lain. Kan Farah :)

    ReplyDelete
  59. semoga bahagia ke akhir hayat farah...

    ReplyDelete
  60. Assalammualaikum.. Tahniah kak farah.. Semoga kak farah bahagia hingga ke akhir hayat.. Amin..;-)

    ReplyDelete
  61. sem0ga kita smua diberi keberkatan dariNYA...aminnnn:)

    ReplyDelete
  62. congrats sis.. semoga kekal bahagia ke pintu syurga..

    ReplyDelete
  63. semoga berbahagia ke akhir hayat dan syurga, jadi isteri dan ibu yang baik

    ReplyDelete
  64. semoga berbahagia hingga ke syurga farah lee and ally =)

    ReplyDelete
  65. ahaha..lawak lah akak ni..tpkan akak ngan suami sebijik macam kisah mak abah saya..dah beza mak abah saya 9 tahun..kalau tangkap gambar macam akak ngan suami..muda..kalaulah saya dapat nikmat macam tu oleh ALLAH,syukur alhamdulillah

    ReplyDelete
  66. lepas ni harap2 ada berita suprise lagi..ahaks ahaks..

    ReplyDelete
  67. assalamualaikum Farah..moga kekal jodoh kamu berdua hingga hjung nyawa dan bahagia selama2nya yer...Amin

    ReplyDelete
  68. Assalamualaikum Farah :)

    Wah! I am so happy for u both. I was so inspired by your blog. Anyway, semoga jodoh Farah ngan Ally berkekalan hingga ke syurga & cinta kalian membawa ke syurga Allah. amiiin. and also semoga sentiasa diberi rahmat & rezeki yg melimpah ruah juga. amiin ya Rabb.

    축하해요 파라 과 엘리!

    ReplyDelete
  69. Semoga kak fdarah bahagia selalu dengan abg Ally ye (:

    ReplyDelete
  70. salam kenal farah... assalamualaikum... susunan kata2 farah sangat menyentuh kalbu.hehee... semoga rumahtangga kalian berdua kekal ke akhir hayat..insya-Allah.. dan semoga tabah berjauhan dgan suami ( hu3...sy pernah rasa gitu dulu...)...

    ReplyDelete
  71. alhamdulilah..semoga kebahagian itu akan terus dengan farah and ally :)

    aminnn.. :)

    ReplyDelete
  72. semoga kak farah menjadi penasihat pada abg.ally

    ReplyDelete
  73. may allah bless both of you! seronok je baca entry ni :)

    ReplyDelete
  74. insyAllah smoga trus brkekalan bahagia sehingga ke akhirnya..amin..

    ReplyDelete
  75. Tahniah Farah & Ally

    ReplyDelete
  76. alhamdulillah..smoga slepas ni di alam rumah tngga..lebih bhgia hendaknya..dprmudah sgala urusan..Ameen.:)

    ReplyDelete
  77. Alhamdulillah utk korang berdua.
    nampak comel jer.. moga2 bahagia dunia dan di akhirat.

    ReplyDelete
  78. moga kalian berdua berbahagia hingga ke akihir hayat...amin...:)

    ReplyDelete
  79. itulah kemanisan yang dirasai bila bercinta selepas berkahwin..ingin merasainya jua....:) doakan sy, dan Tahniah dan semoga berbhagia hingga ke syurga ya..

    ReplyDelete
  80. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  81. Mabrouk Farah dan Ally! ^^

    Smoga kekal bahagia till Jannah dn smoga terus istiqomah dgn kehidupan baru sbg muslimah dn isteri solehah..

    Inshaa-Allah :]

    ReplyDelete
  82. Semoga ikatan perkahwinan Farah Lee & Ally Iskandar berkekalan hingga ke syurga ♥ Saya sentiasa mengidamkan ikatan perkahwinan yg sebegini..maksud sy,kalau boleh bile taknak tangguh lame2..kan seronok bile dah halal mcm ni :)mohon share ye entry ni :)

    ReplyDelete
  83. Alhamdulillah.....smg hubungan berkekalan hingga ke akhor hayat...

    ReplyDelete
  84. wah..
    teruja dapat baca entry awak setelah lama menanti..
    hihih...
    bahagia nya terpancar di wajah...
    semoga bahagia sampai akhir hayat..
    ameen..

    ReplyDelete
  85. syoknye baca entry ni..dah lama tunggu..alhamdullilah bahagia hendaknye sehingga ke akhir hayat.

    ReplyDelete
  86. salam. whiii muka sama je dua2 :D secocok. semoga dapat menjadi isteri solehah. Amin :))

    ReplyDelete
  87. sweet..suka sangat, moga terus berbahagia selamanya..

    ReplyDelete
  88. gambar diatas mcm kat strawberry park cameron highland.klau tersilap teka maafkan saya.

    ReplyDelete
  89. semoga hubungan farah dan ally di berkati Allah... dan kekal jodoh di dunia dan akhirat...

    ReplyDelete
  90. alhamdulillah.. happy tengok farah&ally bahagia.. ya allah bilakah masa aku nak berbahagia seperti farah?

    ReplyDelete
  91. gembira bila kak farah dah update entry terbaru...

    indahnya bila seseorang itu menjadi yang halal bg kita..
    seronok membaca kisah kak farah...

    semoga kekal bahagia. ^^

    ReplyDelete
  92. kan.... kawin itu indah sgt kalau mengikut landasan dan syariat Yang Maha Esa... Bila dah dikurniakan 'amanah' yg comel2 laaaagiiiii indah :) semoga berbahagia hingga akhir hayat... amin...

    ReplyDelete
  93. alhamdulillah.. semoga berkekalan hingga ke anak cucu :)

    ReplyDelete
  94. comeynye...muka nk dkt sama.. mcm irg korea dah due2

    ReplyDelete
  95. nie ase mcm nak khwin ugak nie..hik3..=)

    ReplyDelete
  96. Semoga kekal bahagia & berkeluarga hingga ke syurga.. Amin!!!!! Perkahwinan melengkapkan siri diantara suami & isteri.. Insya'allah!! ;)

    ReplyDelete
  97. jazakillah akak for sharing this.

    now baru sy paham, asal pempuan nak keluar kena mintak izin laki. make sense lah skrg, sbb laki tu yg akan tanggung sume dosa n pahala dia. sblum ni mcm agak tak puas ati, asal sume nak kene report? terkongkong giler kalau kawen. terikat. tak bebas. now baru kumengerti. it just like contoh kita ada contract dgn jpa, mana bleh sesuka ati kita nak drop sume kelas pastu pegi berhoney moon dekat hawaii(ish3..duit rakyat kott), then tak bagitau jpa or mintak izin jpa.=P (ade ke org nak buat jahat mintak izin? lool)

    hurmm.. terasa pedas lah pulak di situ ye (garu2 kepala yg tak gatal). anyway, post yg best! rugi tak baca, n share.

    p/s : membaca dari kaca mata DnT ^_~ salam ukhuwwah dari akhowat toronto! ^__^

    ReplyDelete
  98. bestnye kawen nie,rase cam nk pi kawen je...hehe
    skrg kena PJJ la ek farah ngan ally...
    SEMOGA BERBAHAGIA HINGGA AKHIR HAYAT.....SWEEET SGT...(>_<)

    ReplyDelete
  99. :) seronok nye tgk orang gembira... *bila la nak ade owg jaga ni.. heheee

    Tahniah Farah & Ally

    ReplyDelete
  100. nk kawen gak....>_<

    ReplyDelete
  101. terkesan. wahh ^^
    ni nak kawen awal ni. hewhewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah,
      semoga bahagia sampai syurga,
      sama-sama untung ^^

      Delete
  102. Assalammualaikum wbt
    hari-hari korek2 blog farah baca entry2 lama.
    dah malam ni, rs nk meloncat seronok dgn update ni. sweeeeeeeeeet sgt sgt.
    moga berkat Allah SWT sentiasa bersama u guys.

    setelah apa yg telah berlaku dalam hidup, sy hanya percaya pada cinta selepas berkahwin.
    banyak sy belajar dr blog farah. Doakan semoga cinta antara makhluk sy hanya kepada sang suami.

    ReplyDelete
  103. yang di sebelah gambar pengantin perempuan tu sudah berpunya ka?

    ReplyDelete
  104. semoga bahagia selamanya, dimurahkan rezeki dan suatu ari nti dikurniakan anak yang soleh dan solehah....amin....

    ReplyDelete
  105. Assalamualaikum farah,syukur alhamdulillah kalian berdua bersatu...syurga isteri kini terletak pada suami,segala tindak tanduk haruslah dipelihara...moga kalian kekal bahagia hingga ke Jannnah..Amin Ya Rabb..:)

    ReplyDelete
  106. Semoga Anda Bahagia hingga akhir hayat...dan di murahkan rezeki...insyallah.


    Note : Kalau dah ada bagi tau yer :) nak share dengan pembaca blog ZoOM...Sweet sgt2

    ReplyDelete
  107. tahniah farah... sesungguhnya dalam ikatan pernikahan itu banyak keberkatannya

    ReplyDelete
  108. at last..abg ally jumpa jugak pemaisuri hati dia....hehe^^best and bless for both of you..

    ReplyDelete
  109. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  110. Salam ukhuwah fillah, Kak Farah.
    Selamat pengantin baru, eh. InsyaAllah, Semoga berkekalan hingga ke Syurga-Nya.

    ReplyDelete
  111. so sweet..semoga kebahagian milik kamu berdua..

    ReplyDelete
  112. tahniah kak farah .. semoga berkekalan hingga ke akhir hayat . semoga kebahagiaan sntiasa bersama dengan korang bdua . aminn :)lama tnggu post bru . akhirnya .. tp da exclusive sket kn ? :))

    ReplyDelete
  113. tahniah... semoga kalian dirahmai ALLAH...:)

    ReplyDelete
  114. Tahniah Farah dan Ally..semoga cinta hingga ker syurga...amin

    ReplyDelete
  115. alhamdulillah.... semoga farah dan ally bahagia dunia dan akhirat... amin..

    ReplyDelete
  116. Finally blog updated :)

    x sangka farah yg akak follow dulu dah popular skrg. masa mula2 tau farah n ally, ehh betul ke ni? x caye..x caye.. dan ternyata mmg itulah realitinya. tahniah dik farah. semoga kita sama2 menjadi isteri solehah dan bersama mencari redha keredhaan Allah..

    ReplyDelete
  117. tahniah farah and ally..smoga masjid yang anda bina akan berkekalan sampai ke syurga..amin =)

    ReplyDelete
  118. alhamdulillah...semoga berkekalan hingga akhir hayat...semoga saya diberi peluang y sama untuk merasai kebahagiaan itu...insyaAllah

    ReplyDelete
  119. Tahniah sekali lg bt anda berdua..moga berkekalan hingga ke akhirnya...mudah-mudahan saya diberi peluang jg utk merasa keindahan dalam perkahwinan walaupun sebelum ini gagal..Farah doakan ye...

    ReplyDelete
  120. so sweet farah..smoga berkekaln..andai aq leh jdi sepertimu..hehe..tapi saya tetp bersyukur dengn ape yg sy ade..n hope farah n ally cept2 timang ank..hehe.

    ReplyDelete
  121. tahniah akak.. :) Semoga perkahwinan kekal hingga ke syurga... :)
    bercinta lepas kawen tu memang sangat sweet.. ^_^

    ReplyDelete
  122. alhamdulillah ;)barakallahulakuma ;) semoga berkekalan dunia akhirat aminnnn. =D

    ReplyDelete
  123. tahniah!!..kak farra saya jadikan sebagai idola dalam hidup saya..suka sesangat (^_^)

    ReplyDelete
  124. alhamdulillah akhirnya blog farah dah diupdatekan.
    barakallah... semuga cintamu berkekalan hingga ke syurga.

    ReplyDelete
  125. MOGA BERKEKALAN...
    INDAHNYE ISLAM:)

    ReplyDelete
  126. tahniah k.farah n a.ally..semoga berbhgia...sy baru tawu yg k.farah adalh junior pd abg sepupu sy yg bljar d korea..gudluck k.farah..
    semoga berbhgia...insyaALLAH dunia fil akhirah...

    ReplyDelete
  127. Tahniah...semoga cinta korg b2 smp ke syurga lalala.....hepy sgt tgk korg hepy...

    ReplyDelete
  128. subhanallah! indahnye, sy seolah2 dpt merasakan kebahagiaan satu ikatan perkhawinan. .

    ReplyDelete
  129. tahniah..semoga kebahagiaan sentiasa menjadi milik kalian..saya mintak izin pinjam gambor nak tepek kat blog...nak buat kenangan pasangan sweet ni..

    ReplyDelete
  130. tahniah awak...semoga perkahwinan yang dibina berkekalan hingga ke akhir hayat...salam kenal..

    ReplyDelete
  131. Tahniah & semoga kekal hingga ke akhir hayat.. Kirim salam kat lisa.. ;)

    ReplyDelete
  132. tahniah akak akhirnya da jadi isteri kpd abg ally......semoga bahagia ke akhir hayat.......

    ReplyDelete
  133. huhuhu..bestnye dpt blaja kt korea... xpe.. rindu rindu syg tu...

    ReplyDelete
  134. Alhamdulillah. semoga berkekalan dan mendapat keredhaanNya. dah lama sgt tunggu post yg baru. :)

    ReplyDelete
  135. Alhamdulillah.. bhgia jelas terpancar..smoga berkekalan hingga ke akhir hayat. Amin. Amin Amin...:)

    ReplyDelete
  136. tahniah selamat menempuh alam rumah tangga semoga bahgia sepanjang hayat

    ReplyDelete
  137. Tahniah buat farah dan suami..semoga bahagia hingga ke akhir hayat..tersentuh betul membaca entri farah td...begitu indah sebuah perkahwinan..semoga kita sama2 mendapat keredhaan dr Allah...insyaAllah...:-)

    ReplyDelete
  138. nak jdi mcm kamu..
    cantik luar dan dalam..
    sejuk mata memandang...
    btw, tahniah yer.. ;)

    ReplyDelete
  139. Sangat meminati Ally, merasa amat bahagia Ally mendapat jodoh yang terbaik buat dirinya..semoga ALLAH berkati pasangan ini. Secara tak langsung telah jatuh hati dengan Farah....

    ReplyDelete
  140. Alhamdulillah..sejuk mate tgk pasngan ni..:)..sy doakn smoga kak farah and abg ally sntiase bhagia di dunia dn jugaa di akhirat..insyaAllah..:)

    ReplyDelete
  141. Alhamdulillah. Tahniah kak Farah ^^ semoga berkekalan hingga ke akhir hayat. Amin :D

    ReplyDelete
  142. tahniah farah n ally.. hmmm... bile la nak kawen ni.. =.=

    ReplyDelete
  143. salam..hey nice blog! follow mine ^_^

    http://penhijaupenpink.blogspot.com/

    ReplyDelete
  144. semoga kekal bahagia farah & ally..tahniah once again..im so happy for both of u..so sweet..=)

    ReplyDelete
  145. semoga berkekalan hingga Jannah.. amin

    ReplyDelete
  146. perkahwinan dlm usia yg muda dpt menjaga diri dan kehormatan. kak farah sgt bertuah. bapa sy xbersetuju perkahwinan ketika masih belajar dan sy kena habiskan pengajian sy. ini mungkin takdir utk sy. apa pun sy doakan rumah tangga kak farah kekal hingga ke syurga. jgn lupa follow my blog
    http:// sweetgurlzlovecat.blogspot.com/ ^_^

    ReplyDelete
  147. thniah sis..moga ada jalannya menuju keredhaan tuhan kita..moga temui kebahagian yang sebenarnya..amin3

    ReplyDelete
  148. salam, semoga kekal bahagia berpanjangan hingga ke Syurga....kak aya suka kalian berdua.

    org teghanung kite.

    ReplyDelete
  149. salam kenal..singgah sini dr segmen missz sorry post disini

    sy dh follow aw, t jangan lupa follow jg k :)

    http://dindamaisarra.blogspot.com/2012/04/segmenjom-kenali-blog-saya.html

    ReplyDelete
  150. salam...
    sy perlukan sdikit pertolongan...
    sy masok contest untuk ke korea..
    tolong buka n share link ni,,
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_wYoHREFpV4
    trima kasih...

    ReplyDelete
  151. semoga jodoh kalian berdua kekal hingga ke akhirnya...sampai syurga....amin

    ReplyDelete
  152. moga kekal till jannnah. Btw, congrats farah ! :) sangat seet. indahnya alam perkahwinan bila baca post nie. hee. ^^

    ReplyDelete
  153. Salam, gembiranya hati bila tgok org bahagia...
    semoga kebahagiaan terus jadi milik anda berdua

    ReplyDelete
  154. Alhamdulillah, bak kata ustaz azhar (maaf, kalau ada salah di mana-mana), peraturan menutup aurat: 1. tutup tubuh badan (yang dikategorikan aurat bagi wanita) 2. tidak menampakkan bentuk badan ... yang bawah ni ayat saya sendiri, :) ... mudah-mudahan saudari-saudariku sekalian sama-sama beroleh manfaat dari perintah Allah yang satu ini, perintah menutup aurat, n kita akan lihat wanita terpelihara dari kejahatan manusia ...

    ReplyDelete
  155. semoga bahagia hingga ke syurga :) dan semoga menjadi isteri solehah :D

    ReplyDelete
  156. Salam..muka Kak Farah dengan suami dekat nak samalah...hehe..May Allah shower His love to you and everyone that you love :) Amin...

    ReplyDelete
  157. salam..semoga bahagia hingga ke syurga bersama suami tersayang ..:)

    ReplyDelete
  158. sy mohon utk share karya & penulisan mahupun kata2 anda dlm blog ini :) terima ksh ^^

    ReplyDelete
  159. InsyaAllah..
    Sweet couple..

    Moga istana cinta yang dibina berkekalan hendaknya ye ;)

    ReplyDelete
  160. FarahLee: Gambar yg paling last; Abg Is dah nmpk berisi sikit.. Anyway, smoga bahagia ke anak cucu. Nice to know he finally met somebody who can make him happy..

    ReplyDelete
  161. Tahniah Pn Farah dan En Ally,

    Semoga berbahagia mengharungi alam perkahwinan.

    Check out my latest post on mfadhlan.com

    ReplyDelete
  162. assalamualaikum.

    frah lee. u are so beautiful. semoga jodoh kekal ke syurga, ameen.

    ReplyDelete
  163. kak farah, i wish kak farah rajin2 post entry yang membina untuk kami yang baru nak merangkak jadi si solehah :)

    ReplyDelete
  164. saya suka la baca kata2 farah...nk follow ajer....ape2 pun semoga, menjadi isteri solehah.

    ReplyDelete
  165. Sewaktu Program Janji Ditepati Bersama PM, di Batu Pahat, Ally Iskandar hadir menjadi juruacara majlis, tiba-tiba ada seorang mak cik (nak panggil nenek pun boleh), memanggil Ally yang di atas pentas. "Ada apa mak cik, mak cik nak cakap apa?", tanya Ally sambil menghulurkan mikrofon kepada mak cik yang berada di bawah pentas itu. "Mak cik nak ucapkan Selamat Pengantin Baru untuk Ally,semoga berbahagia selalu", jawab mak cik itu dengan suara tersekat-sekat dan kedengaran penuh ikhlas dari lubuk hatinya yang suci.

    ReplyDelete
  166. dah lama follow blog ni...tp tak sangka ni farahin isteri ally iskandar..awesome !!

    ReplyDelete
  167. semoga berkekalan di dunia dan akhirat aaaminnn.. dan tanam la iman didalam hati agar mendapat syurga kekal abadi..

    ReplyDelete
  168. married is freedom :)


    dlm post ada fan page yg curik photo girl dan komen -ve. please report the fan page sbb tak perlu ada dan merosakan akhlak je .ramai jugak gambar blogger2 mereka curi then 18SG..tq

    http://melangkaugarisan.blogspot.com/2013/06/masalah-makan-diri.html

    ReplyDelete
  169. Oh yeah! I agree with the idea that there is a coincidence. kizi 2

    Free Online Games

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...