Oct 21, 2012

Kebergantunganku


Assalamualaikum wbt. Lama kan saya menyepi.? Hehee.. Sepi saya membawa satu soalan.

Ce teka apa hikmah Allah hilangkan orang yang kita sayang dari kita..?

.
.
.
.
.
.
.


Saya pernah mengajukan soalan yang sama kepada suami saya. Jawab beliau, “Sebab Allah nak tunjukkan yang tak semua benda kita sayang tu milik kita.”

“Bingo.! Betul betul betul.. Tu salah satu hikmahnya. Tapi harini Farah nak fokuskan bahawa hikmah kehilangan orang tersayang adalah supaya kita belajar untuk meletakkan kebergantungan hanya pada Allah”, balas saya dalam perbualan kami di sebuah kedai makan tempoh hari.

  
‘Hikmah kehilangan orang tersayang adalah supaya kita belajar untuk meletakkan kebergantungan hanya pada Allah’

  
Kembali melihat diri, dalam kehidupan seharian, kita sering bergantung kepada manusia lain. Iya kan.? Kita nak duit, kita minta pada ayah kita. Kita sedih, kita cari mak kita. Kita putus cinta, kita cari kawan baik kita. Kita happy, kita celebrate dengan pasangan kita. Kita nak shopping kita minta suami belanja kita (#eh)

Hikmahnya macam tu lah. Bila kita dah biasa berharap pada manusia, sampai masa Allah hilangkan mereka dari kita, kita akan rasa “Waaaa.. I dah kehilangan tempat bergantung uols”.

Padahal, Yang Maha Memberi itu adalah Dia. Yang Maha Mendengar itu adalah Dia. Manusia ni sebagai medium je. Kalau betul kita hanya bergantung pada Allah, kita takan sedih bagai nak rak, bertahun-tahun, robek-robek dada bila orang yang kita sayang tu pergi dari kita. Sebab kita ada strong faith yang Allah tetap ada untuk kita. Allah takkan pernah hilang.  Dan tempat bergantung kita takkan pernah kurang.

Bukanlah kata saya kita tiada ruang untuk bersedih saat orang tersayang lenyap dari hidup kita. Ya, kita ada hak untuk bersedih. Rasul kekasih Allah juga bersedih tetapi biarlah kesedihan itu berpada-pada.  Dan pada saya, bila kita selalu mengajar diri untuk tidak terlalu meletakkan pengharapan seratus peratus pada manusia sekeliling, kesedihan itu tidak akan berpanjangan dan dapat di kawal.

Sementara itu, saya ada lagi satu soalan.

Siapa manusia di dunia ini yang paling kuat hatinya.?

Ya, sudah tentu Rasulullah bukan.? Jom kita perhati kembali kisah-kisah hidup yang berlaku pada baginda yang berkait rapat dengan penulisan saya kali ni.

Ketika baginda dilahirkan, baginda tidak dapat pernah merasa kasih sayang seorang bapa, Abdullah. Pada umur kanak-kanak, baginda kehilangan lagi kasih sayang seorang ibu, Aminah. Nasib baik ada datuk, Abdul Mutalib dan bapa saudara, Abu Talib yang penyayang. Tidak lama selepas itu, datuk kesayangan pula pergi lenyap dari hidup baginda.  Tinggallah baginda bersama-sama bapa saudaranya sehingga ditemukan jodoh oleh Allah dengan seorang perempuan hebat, Khadijah. Tetapi kegembiraan itu tidak berpanjangan apabila isteri tercinta lebih awal pergi menghadap Ilahi dan sekitar masa yang sama, bapa saudara tersayang juga pergi tanpa pernah mengucapkan syahadah.

Hebat. Sungguh hebat dugaan yang Allah berikan kepada kekasihNya. Untuk apakah dugaan-dugaan sebegini diberikan.? Jelas untuk mengajar baginda supaya tidak meletakkan kebergantungan kepada manusia yang baginda sayangi. Sebab itu orang tersayang baginda diambil Allah silih berganti. Ia mengajar baginda untuk meletakkan pengharapan hanya padaNya. Sebab itu juga, hati baginda menjadi kuat. Menjadi sangat kuat melalui hikmah-hikmah sebegini.

Justeru (justeru gittew :p) untuk menjadi kuat seperti baginda, ayuh kita belajar untuk redha dalam setiap kehilangan dan memandang kepada hikmah dalam setiap dugaan.  Dan sentiasa remind diri, kebergantunganku seratus peratus hanyalah kepada Allah. Annyong.!



   
   
   

85 comments:

  1. Nice one . This is one part that i've been learnt lately :)

    ReplyDelete
  2. Salam Farah...
    Tq for sharing. Ai ♥ dis fact =)

    ReplyDelete
  3. such a good reading for me on this early morning.(early ke?) hehe thankz farah lee! :) <3

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah...a good reminder for all of us..thanks Farah..i totally agreed with u..May Allah bless us n hopefully our day will always with "nawaitu Lillahhitaa'la"..:D

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..rasa motivated bila baca blog ni..:)

    ReplyDelete
  6. sometimes a little word can make us realize.. thanks :)

    ReplyDelete
  7. thanks 4 d reminder...

    ReplyDelete
  8. thank for reminding me . Allah Bless youu insya Allah,:)

    ReplyDelete
  9. thank you. i've just lost my father and this makes me calm. :) May Allah bless you and family. aamiin.

    ReplyDelete
  10. Bila kasih antara manusia itu keterlaluan akan hilang juga nikmatnya st ms nti,,tapi bila cinta pada Allah kelazatannya kekal hingga ke syurganya..

    ReplyDelete
  11. Nieyra Farida HarunOctober 21, 2012 at 11:55 AM

    nice entry & make me motivated....thanks Farah

    ReplyDelete
  12. Terima kasih kerna mengingati sy tentang perkara ni..terkesan rasanya..

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah... great entry... Sedikit sebanyak menyedarkan saya... nak jadi lebih independent dan percaya ada Allah untuk kita rujuk... :))

    ReplyDelete
  14. thanx fara 4 share this entry...this entry very helpful to me to learn about live & life. it make me feel strong and make me remember that's i'm not alone...TQ ALLAH....

    ReplyDelete
  15. nice entry..memang betul, manusia patut meletakkan kebergantungan hanya pada Allah :))

    ReplyDelete
  16. =') thanks kak fara lee..TQ ALLAH...

    ReplyDelete
  17. “Sebab Allah nak tunjukkan yang tak semua benda kita sayang tu milik kita.”

    Actually, tak ada satu benda walau sebesar zarah pun dalam dunia ni milik kita.Semuanya adalah milikNya jua.SubhanaAllah.

    ReplyDelete
  18. salam,
    thank you for the reminder...it makes me think what you have written..

    ReplyDelete
  19. nice entry... thanks farah... ^_^

    ReplyDelete
  20. Thanks fara..
    Entry nie buat saya kuat and bersemangat balik.. :)

    ReplyDelete
  21. salam,
    betul kak farah...kadang-kadang kita rasa seolah-olah "aku dah tak mempunyai sesiapa" bila merasai kehilangan...kerana kita hanya memandang dihadapan kita adalah manusia...dan kita lupa sedangkan Ada yang melihat kita tanpa henti iaitu Allah swt.Hanya kita yang sentiasa lupa akan Dia sedangkan Dia lah SAtu-Satunya tempat kita menyandar dan bergantung.W'alam.
    Ilham yang cantik kak farah,tahniah!semoga akak istiqamah untuk menulis kerana penulisan akak mampu membasahi jiwa yang kering.Terima kasih.

    ReplyDelete
  22. Muhasabah diri.... Pada Mu ku bersujud...

    ReplyDelete
  23. Terus menulis, moga Allah mengurniakan ganjaran...

    ReplyDelete
  24. kepada Allah ku berharap dan bergantung.........

    ReplyDelete
  25. iyyaka na'budu wa iyyaka nasta'im...^^

    ReplyDelete
  26. semua hak milik ALLAH..jadi tidak wujud sepatutnye perkataan " its mine " or what..kan kak farah?? =='

    ReplyDelete
  27. pernah rasa kehilangan...tapi bila sy sedar, semua itu hak Allah.. semoga sy kembali bergantung pada yang Esa.bukan pada manusia semata-mata.. tq farah lee

    ReplyDelete
  28. betol tu...rabiatul adawiyah,walaupun kehilangan ibu dan bapa nya,beliau cuba utk bersedih sbb beliau tahu Allah itu Maha Besar dan tempat bergantung beliau adalah hanya Allah SWT :)

    neway nice entry..bgos utk muhasabah diri :)

    (Mirahman)

    ReplyDelete
  29. feeling motivated after reading this..thanx kak farah! :))

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum farah....perkongsian n3 yang baik...sentiasalah mengingati Allah hanya padaNYA tempat kita bergantung harapan...:)

    ReplyDelete
  31. love tiz, jazakallah khair farah

    ReplyDelete
  32. Allah sebaek baek tempat pergantungan :)

    ReplyDelete
  33. Salam..lama ternanti2 entry Farah yg baru..thanx for the nice entry :)
    :)

    ReplyDelete
  34. setelah kehilangan adik tersayang kira2 5bulan, entry ni mberi saya kkutan dan mengajak saya untuk berfikiran positive dan kedepan.. tq kak farah :)

    ReplyDelete
  35. salam....
    betol tue.saya sokong.bersedih biar berpada.

    ReplyDelete
  36. Kepada Allah S.W.T jua tempat kita bergantung!!

    ReplyDelete
  37. entry yang musabaqah diri saya...terima kasih

    ReplyDelete
  38. thanxx kak farah.. pbanyakkan lagi ye entry! so motivated enough! =)

    ReplyDelete
  39. memang betul tu.. sangat setuju... tetapi untuk menghadapi kehilangan itu bukan mudah... selalu orang kata.. "kau tak rasa..pasti kau tak tahu".. sebenarnya kebergantungan itu bergantung juga pada empunya diri...
    Pada akak serahkan segalanya pada Dia.. kerana Dia PASTI tahu mengapa dan kenapa.. :D

    ReplyDelete
  40. long time no see.. cantik entry niy..

    ReplyDelete
  41. betul..!!kadang kadang dan selalu kita lupa dan leka pada yg SATU ^^

    ReplyDelete
  42. Yes bika bergantung harapan pada manusia kite lupakan ALLAH...

    ReplyDelete
  43. Bersyukur atas apa yang kita miliki.. =)

    ReplyDelete
  44. TAKOBBALALLAH WAMINNA WAMINKUM -
    ni yg betul ~yg u post kat fb tu tak betul sebutannya..wallahua'lam

    ReplyDelete
  45. syukran..perkongsian yg sgt menarik..smge dlm rahmat ilahi selalu..:)

    ReplyDelete
  46. kita tak pernah hilang Allah..Allah sentiasa bersama kita

    ReplyDelete
  47. Finally sy rase soalan saya terjawab.. =>
    thanks a lot sis <3!

    ReplyDelete
  48. Entry kak farah sepadan dengan tema yang dibawa oleh cerita BAihaqi by angel pakai gucci..:)

    ReplyDelete
  49. selalu bc untuk menenangkan hati...trima kasih =)

    ReplyDelete
  50. Bingo...100% kebergantungan kte hanye pda allah :)thanks..1 p'kngsian yg sgt bmanfaat
    kamsahamnida :)

    ReplyDelete
  51. mmg best entry nie..thank you,

    ReplyDelete
  52. tq..ter jiwa sgt dgn pnulisan ni tq farah

    ReplyDelete
  53. inspired much ! thanks. keep on writing , keep on bloging. May Allah bless you always , n always . . :)

    ReplyDelete
  54. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  55. salam...saudari Farah.
    nk tnye pendapat boleh, sy menyayangi rakan sy di mana kami telah bercadang utntuk bertunang pada tahun hadapan.dia seorang yg baik.kami tak pernah bergaduh.namun, baru2 ini, hadir seorang rakan sy yg sy baru kenal, tetapi mmg alhamdulillah dari fmly yg baik, dan dari aspek perihal agama, die (yang baru ini) lebih mendahului.

    jadi, sy dh lakukan solat istikharah beberapa kali, hati masih menyayangi rakan yg sy syg tu, namun sy takut itu adalah pengaruh drp perasaan sy.dan sy takut jika sy menolak jodoh yg baik.
    ape pndpt farah?
    maaf mengganggu.need ur opinions.tq farah~

    ReplyDelete
  56. thank you. ur blog post made my day

    ReplyDelete
  57. Sy rindu arwah abah sy, tmpat sy bergantung dulu..Alhamdulillah, makin lama sy byk belajar utk berdikari plus sy anak sulung dn belajar utk terima semua qada dan qadar sy..hikmah bukan? hehe..thnks fara

    ReplyDelete
  58. syukran ukhti..kalau boleh buatlah entry tutorial hijab cara ukhti..ada permintaan =) wassalam...

    ReplyDelete
  59. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Saat terjatuh, jangan lupa bahwa engkau pernah berdiri;Saat berduka,jangan lupa bahwa engkau pernah bahagia.Bangunlah,kamu pasti bisa.

    ReplyDelete
  60. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Saat terjatuh, jangan lupa bahwa engkau pernah berdiri;Saat berduka,jangan lupa bahwa engkau pernah bahagia.Bangunlah,kamu pasti bisa.

    ReplyDelete
  61. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    ReplyDelete
  62. Hi! im soo in love with your blog.. keep on writing.. please visit my blog..

    Greetings,
    Blogger X Tutorials

    ReplyDelete
  63. thank you so much akak.
    utk entry yg sgt bererti ini.

    sobb..soobb..

    =)

    ReplyDelete
  64. Nak share kt fb sy blh????..tp dh share la bru mitk prmssion..maafff

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum wbt...

    AGREEE SANGAT2 AGREE.... SE AGREE AGREE NYA...
    BETAPA BANYAK AGREE DAAAA.....

    ReplyDelete
  66. Izinkan sy share di fesbuk ye..

    ReplyDelete
  67. Tq..kamu.hebatlah..ada aura tersendiri

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...