Jan 16, 2013

Puding Roti Kunfayakun


Assalamualaikum wbt..

Kembali aku ke sini. Hehehe.. Oleh kerana tugasan sebagai pelajar telah selesai (Alhamdulillah) jadi sekarang aku ialah suri rumah sepenuh masa. Suri rumah sepenuh masa gittew. Hikhik.. Jadi entry kali ni pun tema dia masak-memasak seiring dengan status aku sekarang ;p

Aku nak share resipi puding roti yang aku reka sendiri. Huhu 'reka sendiri' tu yang tak menahan tu. Bunyi macam terer je masak kan.? Sejarah resipi ni macam ni, ada roti lebih nak expired pastu sayang nak buang so godek-godek la resipi tapi most of them macam complicated sikit pastu bahan-bahan yang ada kat rumah (rumah kat Korea) terhad. Jadi try la alter sendiri (tolak tambah darab bahagi) resipi-resipi yang terjumpa jadilah Puding Roti Kunfayakun (kikikii siap ada nama baq hang). Hidang kat kawan-kawan (sorry iols guna roti yang nak expired hidangkan uols hewhew) sekali ramai lak yang tanya resipi (bab ni macam kembang sikit. eh astaghfirullah..) ;D

So, sebab dah lama janji dengan dorang nak share resipi bergambar kat blog, harini baru puan suri rumah ni rajin nak menaip kembali. Weee tahniah kepada diri sendiri..

Let se gooo~~

BAHAN BAHAN

Gula : 1 cawan
Majerin : 5 sudu besar
Fresh milk : 800ml
Roti : 15 keping
Telur : 1 biji
Esen vanila : 1 sudu kecil (untuk hilangkan hanyir telur. takde pun takpe)
Choco chip : secukup rasa untuk hiasan





CARA CARA

1. Baca basmallah, selawat, senyum dan penuhkan hati dengan kasih sayang (rahsia masakan best) :D



2. Pastu gaul ratakan gula dan majerin dalam mangkuk hayun besar.



3. Tuang fresh milk kedalam acuan.



4. Carik-carikkan roti, masukkan kedalam acuan and gaul sebati.



5. Then masukkan telur dan esen vanila. Macam biasa, gaul gaul gaul.. (gaya oppa gangnam style)



6. (exceptional) Cover loyang dengan aluminium foil.



7. Tuang acuan ke dalam loyang. Kalau ada roti lebih, boleh carik-carikkan, tabur dan tekan2 sikit atas acuan so nanti atas puding tu jadi garing sikit dan nampak ciri-ciri kerotiannya.



8. Tabur choco chip sesuka hatimu. Nak ganti dengan raisin or nak biarkan kosong pun bisa.



9. Masukkan dalam oven 150°C, 20-30 minit (kalau still lembik, boleh tambah masa) dan..



Kunfayakun.. SIAP.!!! 



Boleh hidang panas or sejuk ^^




Pesanan penaja.! Step-step tu untuk mereka yang rajin, kalau yang kurang rajin (husnuzon, nak jimat masa kan ;p) abaikan step-step tu, campur terus semua bahan dalam mangkuk dan gaul pastu tuang dalam loyang habis cerita. 

So selamat mencuba, boleh alter sendiri ikut selera dan bahan yang ada, dan boleh la namakan puding roti uols tu ;D

Annyong.!

    

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...