Jan 16, 2013

Puding Roti Kunfayakun


Assalamualaikum wbt..

Kembali aku ke sini. Hehehe.. Oleh kerana tugasan sebagai pelajar telah selesai (Alhamdulillah) jadi sekarang aku ialah suri rumah sepenuh masa. Suri rumah sepenuh masa gittew. Hikhik.. Jadi entry kali ni pun tema dia masak-memasak seiring dengan status aku sekarang ;p

Aku nak share resipi puding roti yang aku reka sendiri. Huhu 'reka sendiri' tu yang tak menahan tu. Bunyi macam terer je masak kan.? Sejarah resipi ni macam ni, ada roti lebih nak expired pastu sayang nak buang so godek-godek la resipi tapi most of them macam complicated sikit pastu bahan-bahan yang ada kat rumah (rumah kat Korea) terhad. Jadi try la alter sendiri (tolak tambah darab bahagi) resipi-resipi yang terjumpa jadilah Puding Roti Kunfayakun (kikikii siap ada nama baq hang). Hidang kat kawan-kawan (sorry iols guna roti yang nak expired hidangkan uols hewhew) sekali ramai lak yang tanya resipi (bab ni macam kembang sikit. eh astaghfirullah..) ;D

So, sebab dah lama janji dengan dorang nak share resipi bergambar kat blog, harini baru puan suri rumah ni rajin nak menaip kembali. Weee tahniah kepada diri sendiri..

Let se gooo~~

BAHAN BAHAN

Gula : 1 cawan
Majerin : 5 sudu besar
Fresh milk : 800ml
Roti : 15 keping
Telur : 1 biji
Esen vanila : 1 sudu kecil (untuk hilangkan hanyir telur. takde pun takpe)
Choco chip : secukup rasa untuk hiasan





CARA CARA

1. Baca basmallah, selawat, senyum dan penuhkan hati dengan kasih sayang (rahsia masakan best) :D



2. Pastu gaul ratakan gula dan majerin dalam mangkuk hayun besar.



3. Tuang fresh milk kedalam acuan.



4. Carik-carikkan roti, masukkan kedalam acuan and gaul sebati.



5. Then masukkan telur dan esen vanila. Macam biasa, gaul gaul gaul.. (gaya oppa gangnam style)



6. (exceptional) Cover loyang dengan aluminium foil.



7. Tuang acuan ke dalam loyang. Kalau ada roti lebih, boleh carik-carikkan, tabur dan tekan2 sikit atas acuan so nanti atas puding tu jadi garing sikit dan nampak ciri-ciri kerotiannya.



8. Tabur choco chip sesuka hatimu. Nak ganti dengan raisin or nak biarkan kosong pun bisa.



9. Masukkan dalam oven 150°C, 20-30 minit (kalau still lembik, boleh tambah masa) dan..



Kunfayakun.. SIAP.!!! 



Boleh hidang panas or sejuk ^^




Pesanan penaja.! Step-step tu untuk mereka yang rajin, kalau yang kurang rajin (husnuzon, nak jimat masa kan ;p) abaikan step-step tu, campur terus semua bahan dalam mangkuk dan gaul pastu tuang dalam loyang habis cerita. 

So selamat mencuba, boleh alter sendiri ikut selera dan bahan yang ada, dan boleh la namakan puding roti uols tu ;D

Annyong.!

    

94 comments:

  1. nanti buleh cuba resipi kak farah ni..mesti sedap...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amal mu buat .. Aku nk rase jew hok mu buat .. :-)

      Delete
  2. wah.. cm sedap jer?? menarik2... nti nk try lh... thnks sis tok perkongsian nih... sharing is caring... TERBAIKKK!!!

    ReplyDelete
  3. nampak senang jew...hehe
    kena try laa lepas nie..hihihi


    jemput singgah :)

    http://efagurlz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. sedap ni sebab ada susu.. hihi.. lama dh cari resepi simple camni untuk roti.. tq.. :)

    ReplyDelete
  5. Look nice ! :)
    tetibe rasa lapar.hehehe

    ReplyDelete
  6. kalau tak bakar, boleh kukus tak?

    ReplyDelete
  7. easy n nice...i wanna try this,..

    ReplyDelete
  8. Assalammualaikum,selamat kembali ke tanah air..manuntut dan mendasari ilmu alam rumahtangga..mawaddah,,warahmah..insyaAllah akan aplikasikan nice resipi ni..sweet la..lagi-lagi bila dah tabur choco chip.. :)

    ReplyDelete
  9. resepi yg simple giler kan, mesti try ni, anak2 mesti suka..

    Tq 4 sharing sis!

    ReplyDelete
  10. Comel je roti puding tu, mcm tuannya..:)

    ReplyDelete
  11. Boleh try ni.. Simple :)

    http://fadilahkashim.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. mau buat t balik kg ,hoyey last paper !
    let's follow my blog
    my inspiration :sis fara lee :)
    http://ryryramarama.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. adunan ka acuan? hihi... sedap2

    ReplyDelete
  14. there's another option farah,
    substitute milk with santan and choc chip with raisin. =)

    ReplyDelete
  15. farah mesti buat sempena birthday ally kan?
    so sweeetttttt.... =D

    ReplyDelete
  16. sbg seorg bujang pun bleh lakukan..haha

    ReplyDelete
  17. Wah,nampak sedap dan mudah..Eyz nak cuba jgakla nanti..hihi^_^

    ReplyDelete
  18. wah...sedap ni..
    nt nak buat la..tgl cr bahan sikit2 je lagi ni..
    thanks farahin

    jgn lupa singgah :)

    http://rezekifamily.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. oooo...camni rupenye nk buat puding roti..nmpk cam senang

    ReplyDelete
  20. nak try gakk laa ;) teringin nak makan plak lepas tgk resipi ni..

    ReplyDelete
  21. thanks kak fara...finally jumpe gak resepi yg super duper simple hehe

    ReplyDelete
  22. tunggu next resipi pulak kak farah. Hiks ;b

    ReplyDelete
  23. Nampak sedap . In sya ALLAH sedap rasa pun . Btw , update lah selalu puan surirumah !! ;)

    ReplyDelete
  24. Menarik, boleh try buat nanti, mohon copy resipi dlm blog juga :-)

    ReplyDelete
  25. Slm kak farah.thnks for the recipe.simple tpi rasanya mst amazing kn.inshaAllah :).kak farah dh blik msia?wlcome back :)
    Barakallah~~

    ReplyDelete
  26. hurmmm sedapnye puding...resipi pun senang je nti sis nk try buat jugaklah...hihi

    ReplyDelete
  27. oooo kak fara dh habes stdy eh? cgratulation! hehee.
    btw thanks resepi nihh.. best2. nak cube buat nti... heee

    ReplyDelete
  28. wah sedang membayangkan....sedapnya...bam bam bam

    ReplyDelete
  29. wahhh!! nmpak best ni! sbb simple n sedap. hehe...

    ReplyDelete
  30. salam dik, just nk kongsi satu lagi petua, kalu xnak ada bau hanyir telur tu, make sure buang tali pusat telur tu, insyaallah x ada bau :)

    ReplyDelete
  31. Kak farah..nampak sedap la..mai hantar gune pos laju kat ipoh..hehehe :)
    Hmm nak jugk belajar masak..nmpak senang n mudah jer :)

    ReplyDelete
  32. SALAM...SY DH TRY RESEPI TU..MENJADI DAN SGT SEDAP..CM ISI DIA AGAK LEMBUT LA..

    ReplyDelete
  33. huhu. rajin nye dia. cik abang sempat merase tak??

    nmpk sedap! tengs for the recipe! :)

    ReplyDelete
  34. Kan senng..ltak jer suma2 2. Y xpndai msk pon bleh pndai msk kuik...kuik...!!!!

    ReplyDelete
  35. Wow...
    Looks tasty.
    Thanks for the recipes... Will try it soon =)

    Best Regards
    Itching And Burning Sensation

    ReplyDelete
  36. Mcm sdp jer kak farah... Nak kna cuba niyh klau x cuba mcm mna nk tau sedap ke x kan....

    ReplyDelete
  37. Mcm sdp jer kak farah... Nak kna cuba niyh klau x cuba mcm mna nk tau sedap ke x kan....

    ReplyDelete
  38. Mcm sdp jer kak farah... Nak kna cuba niyh klau x cuba mcm mna nk tau sedap ke x kan....

    ReplyDelete
  39. wah!pasni farah leh jadi master cheff;)..nk cuba resepi ni..

    ReplyDelete
  40. kun fayakun...semoga berhasil nanti kalau coba resep ini.

    singgah ke blog saya tentang fashion mix&match style for muslimah. Ada kisah-kisah inspiratif juga.

    http://insstyle.wordpress.com

    ReplyDelete
  41. eh? kak farah dah tak bahasakan diri saya ek? >_<

    ReplyDelete
  42. Saya dah cuba, memang sedap, thanks farah resepi ni....;)

    ReplyDelete
  43. Saya dah cuba, memang sedap, thanks farah resepi ni....;)

    ReplyDelete
  44. as salam... cik azue datang vertandang...by the way..dtg ni nak menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan..
    http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

    ReplyDelete
  45. wahh,nampak sedap ja..mesti try ni
    jemput la baca entry baru sy jugak
    http://osemfiruznuraa.blogspot.com/2013/01/lawatan-kasih-sayang.html?showComment=1359388334710#c381324976574408304

    ReplyDelete
  46. wahhh..simple sgt..cm sng nk wat..hehee..

    ReplyDelete
  47. Kalau tak masuk oven tak jadi la nak kunfayakun hehe

    ReplyDelete
  48. selalu gak buat.....time roti nk expired...hihih tp resepi farah mmg lain skit la...hihihi must try...:)

    ReplyDelete
  49. kelihatannya sedap!! =D slame ni bwt amat simple tapi sebab tengok resepi ni, nk try buat lagi. n rasa semangat nk buat bile tgk bahan2 tu ade tulisan korea (apakah?xde kaitan lgsung)

    ReplyDelete
  50. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  51. wahhh. nampak sedap je. boleh cube neh. step pun simple je.

    ReplyDelete
  52. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  53. assalamualaikum kak farah, harap kak farah boleh selalu update blog akak, suke sangat baca blog akak :)

    ReplyDelete
  54. Sori tumpang lalu...

    HARGA RUNTUH ! ! ! ! ! ! ! ! !

    Vistoria Secret Body Mist 250 ml kini berharga RM35 per bottle.

    RM30 per bottle jika anda membeli 3 botol and MORE!!
    All delivery, postage not included.

    All fragrance..pm me at fb for inquiries. Thank you guys!

    http://www.facebook.com/Caricentdotcom...senang2 "like" r skali pages nie huhuhuhu sb byk lg barang2 yg akan diupdate from time to time....

    ReplyDelete
  55. weeeeeeeeeeeee.........nk try!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  56. assalam, nanti bunda nak cube jugak...tksh..

    ReplyDelete
  57. Salam farah...ble nk updte blog nie ? Like it so much..!!! If de pic lg best...im waitng....

    ReplyDelete
  58. As Salam Alykum.... i learned something new and easy in cooking... inshaAllah i ll try.

    ReplyDelete
  59. Salam. Terbaik, roti nak expired buat Laplace transform jadi puding menarik.

    ReplyDelete
  60. thanks for sharing that recipe farah..jemput singgah my blog ye..ada tudung2 cantik..:)

    ReplyDelete
  61. As salam.
    Farah, nak tanya..korean chilli paste kat korean mart Malaysia..boleh diyakini status halal nyer x??

    ReplyDelete
  62. semua bhn dh ade kt rumh.. nk prg buat skrg la : ) blh buat breakfirst : )

    ReplyDelete
  63. mesti sedap... must to try ni..

    ReplyDelete
  64. 9996


    done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  65. Rajinnya, nampak sedap..

    http://cintazakirah.blogspot.com/
    Allahuakbar~Ombak Ais

    ReplyDelete
  66. nampak sedap. nk try . lamanya xbuat entri.
    bz ea?
    ad program baru ke? host tv dgn husbnd? any update? :)


    dlm post ada fan page yg curik photo girl dan komen -ve. please report the fan page sbb tak perlu ada dan merosakan akhlak je .ramai jugak gambar blogger2 mereka curi then 18SG..tq

    http://melangkaugarisan.blogspot.com/2013/06/masalah-makan-diri.html

    ReplyDelete
  67. Kreatif..
    Nampak macam sedap je.... ^_^
    Oke, deh ntar di rumah ku coba bikin.....

    ReplyDelete
  68. tak pernah lagi buat puding roti stail ini...kena cuba nih!

    ReplyDelete
  69. Very good and has many improvements exciting new. cool math games

    a10 games

    ReplyDelete
  70. Maximum again and hundreds of times dangerous. y8

    juegos friv

    friv yepi

    ReplyDelete
  71. I personally think your article is awesome! I am intrigued with much of your information and am persuaded to agree with you after reading your material. I'm hoping you'll add more articles on this topic. y8

    ReplyDelete
  72. JANGAN LUPA NAK BACA KOMKK BIRUU !!!!

    ReplyDelete
  73. woww.....coklat chip added!!
    boleh cuba ni..

    tengok puding roti teringat kat mak mentua...sedapnya!!!

    Set Bersalin/Berpantang Shaklee Khas Dari Pengedar Shaklee Terbaik

    ReplyDelete
  74. Woww mcm sedap je boley cuba nie...;)) cita2 nak jd suri rmh juga....hihik

    ReplyDelete
  75. Dah try....memang sedap...skrg saya guna resepi ni jer sbb lbh mudah dan sedap bbanding resepi yg saya ada sblm ni.....jazakallah....

    ReplyDelete
  76. ermm try buat utk bbuka ptg nie
    . mkn dgn sos kastard..tq for this recipe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...