Oct 22, 2011

Bakal suami..


Bila bercakap tentang cinta, saya selalu berundur satu langkah ke belakang. farah yang 'up to date' (lebih extreme suatu ketika dahulu) sangat kolot bila berbicara tentang CINTA.

saya akui, pandangan saya sebagai seorang remaja yang hidup di era ini tentang cinta memang jauh ketinggalan. saya masih kukuh dan kuat memegang prinsip 'bercinta selepas kahwin'.

saya sangat gemar bersosial. dari dahulu sehingga sekarang cuma mungkin sekarang saya lebih berjaga-jaga dalam batas pergaulan. tetapi soal hati, saya asingkan.

tidak pantas untuk saya katakan saya tiada keinginan untuk dicintai dan mencintai. saya juga berani jamin, tiada orang yang tiada perasaan 'ingin bercinta' begitu kerana lumrah kita manusia, dicipta bernafsu dan berperasaan. kita bukan malaikat. tetapi biarlah perasaan itu disalurkan dengan betul dan halal.

saya petik kata-kata ini, 
"While chemistry and attraction are no doubt important, character precedes them both. A famous quote follows, “Chemistry ignites the fire, but character keeps it burning.” The idea of falling “in love” should never be the sole reason for marrying someone; it is very easy to confuse infatuation and lust for love."

apabila kita berkenan atau dirisik oleh seseorang, kita perlu tahu tentang sikap atau karakter dirinya. sebab itulah Rasulullah saw sendiri menyuruh kita bertaaruf. sebelum itu, kita juga perlu buat check-list tentang karakter yang bagaimana kita mahukan (ingat, kita berkahwin dengan manusia, bukan malaikat). jika ciri-ciri itu ada pada dirinya, zasss.. "yes i do" jelah.

tetapi awas, sebelum membuat apa-apa keputusan besar dalam hidup kita, istikarahlah kepada Allah terlebih dahulu. pohon kepadaNya supaya keputusan yang bakal diambil adalah petunjuk dariNya, bukan atas hawa nafsu mahupun bisikan syaitan. jika benar 'dia' untuk kita, jangan berhenti untuk memohon supaya Allah permudahkan jalan itu. inshaAllah, dia maha Mendengar.

saya juga sangat percaya yang keserasian sangat mudah dicapai apabila kita di bawah redha  Allah. proses mengenali juga lebih mudah, cepat dan telus selepas diijab qabulkan kerana kita berdua sudah berada di landasan yang betul. proses mengenali (orang muda-mudi cakap 'mencari keserasian') sebelum berkahwin lebih menjurus kepada bisikan syaitan.

jika baru bercinta dihasutnya supaya 'lebih mengenali', nak suruh buat maksiat lettew. jika sudah buat keputusan untuk berkahwin, dihasutnya supaya timbul salah faham, nak halang kita 'saling mengenali' secara halal lettew. syaitan sangat benci melihat anak adam berumah tangga kerana periuk nasi utama mereka akan 'basi'.

timbul pula soalan "kalau tak mengenali, macam mana nak tahu serasi ke tak?". tanya pula pada diri sendiri, "nak kahwin kerana apa? suka-suka? nafsu? sebab orang lain kahwin jadi saya pun kena kahwin? atau kerana Allah?". jika jawapannya adalah kerana Allah, inshaAllah rasa tanggungjawab dalam diri itu akan menserasikan kita. sekali lagi perlu diingat, character dan chemistry, dua perkara yang berbeza.

bagi saya suami adalah segala-galanya selepas Allah dan Rasul saw. tidak utuh saya bazirkan cinta kepada lelaki lain kalau akhirnya nanti yang bakal sehidup semati, besusah bersenang dengan saya adalah suami saya? yang lebih berat, wajarkah saya memberi sedikit cinta saya kepada lelaki lain sedangkan yang akan menanggung dosa saya nanti adalah suami saya?

jadi slogan untuk hari ini,

"kami tidak akan ucapkan perkataan 'cinta' kepada mana-mana lelaki ajnabi kerana.. kami simpan perkataan itu untuk diucapkan kepada bakal suami kami."

*ok slogan tu macam kartun. haha.. jazakum Allah khayr kerana sudi membaca ^^



  

65 comments:

  1. caya lah akak,betul2 sy teramat sokong sgt2, :)

    ReplyDelete
  2. Rabbana hablana min azwajina wazurriyatina qurrata a'yun waja'alna lilmuttaqina imama^^~

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. semoga fathin pun nanti macam farah lee jugak ye..Amin

      Delete
  4. suke part; soal hati, asingkan...
    alhamdulillah, moga bertemu redhaNya..amiin

    ReplyDelete
  5. boleh copy tak? hehehe. sukalah baca entri ni.

    ReplyDelete
  6. i wish i could tell that someone this so that the person will understand.but, no matter how hard i explain, i know he wont.so its just a waste.let just forget about "someone like him".lets fins "someone different".

    ReplyDelete
  7. I'm sorry kak ... I dont agree ... love whatever its feel is love ... the basic principle that we must agree is love come from Allah and then it come to us in everyway that we never expect and realized ,,, you will never feel happy too when you just try to accept anyone else that want to be with you because that reason ,,, "I married you because Allah" cause then it would really unstable in this world,, its seems like when people say "i love you because you're pretty" ,,, of course no one will say like that ,,, my mean is everything in human lips could be make up ,,, but different from heart,, it will say you the truth ... love is kind of such a thing about kindness,,, God,,, passion,,, and care ... it will tasteless without all of it,, is it from satan ,,, or it is a gift from God ... the important thing is we must ask our heart ... cause we just human like you said,,, and then when we try love someone as we are ... and we do,, we want someone else to accept us as we are ...
    God love the person that could love another human ,,, For women their job is to be found by the man,,, so she must build herself (way how she love another,,, kindness,,, and pray to spread her love and wishes) ,,, men their job is find their love as hard as he can to find it,, until he found someone that need his protection ... so sometime the theorytical about love is not as nice as the page above,,, its about living for long time, so feel it like you will dare the world ,,, to have a good and a bad experience together ... to feel the goodness and the badness together ... to feel the humanity ... preparing the badness thing about living together ...
    feel it like you will live for long time ... don't do it when you feel it is like a short tales ... you marry and happy forever ,,,
    and then dont fall to the dogma ,,,, that when you married with an "ustadz" then it is always good.. love is deeper than that ... just open your highway like Allah want and then you can choose it from the way that you want ... you want to have a happiness live continuesly ,,, so then do not lie to yourself when love come to you ...

    ReplyDelete
  8. utk adik anonymous d atas...

    cuba besakan perasaan suka atau cinta....berbezakan?

    ia x dtg serentak...suka dulu kemudian baru cinta...

    cube adik ingat kembali...generasi yg melambangkan islam sepenuhnya...pernah adik dengar cerita mereka sgt mencari2 cinta...test sane sini utk mencari cinta sejati? ade x?

    sy yakin xde...

    adik perlu ingat...kite nie manusia...laqod kholaqnal insanafi ahsanitaqwim...allah jdkan manusia sebaik2 penciptaan...

    cube adik fikir...makhluk ape yg selalu tukar2 pasangan ini? mencuba sana sini?
    fikir2 sniri...


    manusia ini sungguh istimewa...kedudukan nya boleh jadi lebih tinggi dari pada malaikat n at the same time kedudukan nye bleh jadi lebih rendah dr haiwan...

    utk sharing...

    alhamdulillah sy sudah bertunang...x pernah couple...xde pon keluar sesuka hati berdua g memane....sehinggakan dlm family sy...time bertunang tu...x tau mane satu yg nak d tunangkan...tgk gambar je...(btw, time bertunang tu, tunang sy xde pon time majlis tu)

    n family belah sane pon first time jumpe sy...x pernah jumpe pon sebelum nie...

    walaupon begitu....hingga sekarang...xde perasaan curiga yg hadir n meragui kesetiaannya...sgt tenang. x risau or gundah gelana...++ since tunang adat tu pon...kami pernah email sekali je...lps tu x pernah contact dah...tunggu nak akad nanti baru start contact balik..tu pon through email je...rasenye next jumpe pon time akad kot. x pon terjumpa time g prog memane...but confirm x bertego sape...

    cume kat sini...nak kate...tunang tu x menghalalkan perhubungan and jika betul lah care kite approach utk ke nikah...insyaallah kite akan sentiasa dlm keadaan tenang.

    kalau adik pilih pasangan adik d sbbkan islam iman n utk melajukan diri dalam tarbiyah and dakwah...insyaallah ape yg menjadi kerisauan adik d atas itu xkan berlaku...

    perasaan suka itu mmg fitrah...mmg allah jadikan pada diri setiap manusia...tetapi utk approach insan yg kite suka itu...dlm cara2 tertentu utk bercouple or utk test2...itu sifat makhluk kelas bawahan...(maaf agak kasar ckit d situ...tetapi mmg gitu pon kenyataan..)

    cinta itu suci...so...sucikanlah n pelihara lah...jgn kotorinya.

    sy x sabar utk bercinta dgn isteri sy nanti...tgh menyiapkan segala persiapa utk wat bakal isteri sy tersenyum bila bersama sy...sungguh allah memberi ganjaran yg sgt besar jika suami berjaya membuat isteri senyum kerananya...fiqh aulah, phsycology laki n perempuan, sifat2nya...n camne nak pujuk bile marah or merajuk...fikirkan ape perkara2 romantis yg bleh wat...sehingga sekecil2 perkara yg bleh amal...persiapan utk keperluan harian...start wat bisnes secara kecil-kecilan...memahami beberapa unsur dlm bidang kerumahtanggaan...trying aou best to give the best utk mendapatkan syurga allah n never expecting go get something dr dia 'nanti'...coz as we get something...its the give of allah to us...we'll fell very blessed by it...

    wallahualam...

    maaf...cuma sgt x stuju part adik kate...kite kene selami betul2 perasaan cinta dlm hati kite terhadap seseorg itu...n sentiasa cuba utk cari mane yg paling sepadan dgn kite n rase terbaik...

    org x panggil sy ustadz pon but insyaallah sy akan cube utk jadi spt rasulullah...yg dlm bz2nye menyampaikan islam pada org lain + mendidik...sentiasa romantis dengan isteri2 baginang...utk sy. cukuplah satu isteri...kalo ade byk isteri lg...takut2 x mampu berlaku adil + kemungkinan utk masuk neraka lg tinggi...wallahualam.

    peace no war~

    ReplyDelete
  9. Well of course every human has their imagination of love,,, wheter they said first time it just because they attract or then they really want to marry ... because if we ask about that then i'm not sure to... it is "like" and "love" was really different? cause practically to be honest it's really difficult to understand ... to whom he/she that feel he is "in love" ...
    To be "enganged" or not it was just the way we choose, our imagination then to do marry,,, even maybe we do that with our imagination ,,,not flow like the faith is ... and "enganged" actually doesnt mean . it is nothing wheter just to protect from other men,,, or women ,,, to be honest ... it is really humanic.
    one time email, look for photograph ,,, or maybe say salam through another moslem ,,, it just the way that we choose ... another way we try to ... and of course it does not mean that out of that, always againts Allah ... Cause Our Allah is for All of creature and human ,,, "haiwan" too ... ^_^ ...
    Some people said they have dream,, purpose and everything in his egoisme to make come true his imagination ,,, then it would be okey if two of the couple agree,,, but that we need to ask in ourself is it 'our imagination' or 'my imagination' ....
    Perfection of God is perfection of All creature and human itself ,,, sometime the contra of it that we called "ketidaksempurnaan" is 'kesempurnaan' itself ...
    some people bring their "ayat" without try to understand what is inside ,,, she judge another person always wrong outside his mind ,,, wheter actually God is bigger and higher of our mind,,, so to be kind and open mind that is the important thing to love... cause then we now is it trully love or just we afraid our imagination will break ... and that is the problem then we never let our couple free ... free from his mind ...

    "Tidak ade yang mengejar cinta jaman dahulu" is it right? ... Ibrahim day-and night try found his true love,,, from the moon until sun he asked ,,, ismail his son ,,, he run to the trully love and dare his faith to be killed ,,, women and men ... hawa togheter with his husband make a false and then they dare walkin the desert it is not about love? ... so it is accidentally? ... no they run to it ... thats we called "usaha" ... so ...???
    then when we are feel clean then we will open our mind to feel the clean air ... is in it ...
    cause then every war is from our mind that not always open widely ... they keep their love for theirself to feel their imagination of love ...

    so then what is more stronger than love ... that is egoism ... and which is smoother ... that is the true love itself ...

    ***person who said "peace no war",,, maybe just maybe he had an imagination about war itself ^_^ assalamualaikum.

    ReplyDelete
  10. wa'alaukum salam. =)

    first...u r giving an example that is not quite right in this situation. =)

    the example u give is the love towards Allah n examples toward the legal one. of course it actually bring us closer to Allah insyaallah.

    but permitting couple n acting lovely toward each other be4 marriage is another different story (^^)

    engage is not actually the "thing" that we actually choose.

    by engaging, Allah given us a permission to get to know to each other...know where she/he living, who r their parents, who are the siblings n how their attitude when facing something the annoyed them. how to know? erm...by asking then question n looking how their acting. of course with the present of their parents or people yg d yakini keimanannye, laki n pmpn. for those who r trully in love in allah, they will not bluffing during the discussion. each of us will tell what are our weaknesses and also strength.

    then base on the discussion, we'll know generally how they will react when something happened. or macam mane akhalak memasing. ape yg ade d dlm hati pasti terlahir pada zahirnya. there is no such thing...for example...kalau org x pakai tudung...kate...walaupon i x pakai tudung...tapi hati i baik. i selalu tolong org etc...itu hanye menampakkan kedegilan...kalo kawen nanti..bile nak bimbing ke jalan allah...lg susah. wallahualam

    n another thing is that, engage also melambangkan perjanjian utk ke akad nikah...perjanjian yg kuat tu...bkan saje2 macam yg kebanyakan orang sekarang faham...jd adat. pertunangan yg sebenar dlm islam is when both are agree to nikah, dah bertunang dah...so, this tunang adat hanyelah utk meraikan family...n menampakkan niat kite betul2 serious. so if bile kite rase macam x sesuai je after discussion...then decide utk putus je...yg nie sebelum tunang adat...xde sape yg tahu lg be4 that...hanya org yg kite percaye je tau...and ia lebih mudah utk berlaku coz tidak melibatkan "cinta" lg...kalo yg dah bercinta dulu tu sampai ade yg nak bunuh diri kalo x jd...ade yg siap masuk paper lg tu..huhu. so...in theory n practically islam is actually taking care of this thing. betul jage hati + perasaan + tubuh badan...sesume la. =)

    bertunang no just simply, something that u wish to choose or etc...but kalo tgk reality sekarang...byk yg dah couple dulu be4 kawen...n dah tau segalanya pasai pasangan die tu...ade yg sampai every inch of each other body...huhu na'uzubillah. then break up...x rase cam makhluk yg rendah2 taraf tu ke? huhu...selalu bertukar2 pasangan bile dah merasa...T-T

    bak kate ustaz azhar...beghat nanang. hehe =)

    yg mengenai adam n hawa....kat dunia nie ade manusia lain ke time tu? rase2nye xde lg...n allah mmg menciptakan hawa utk menjadi pasangan adam. n mereka gembira dengan itu. =)

    n please be alert that...we r not talking about my imagination or ur imagination or ours imagination only...we r talking about reality things here. because it is possible to have such thing to happened.

    n..mind if i'm asking? r u muslim?

    if u not...then insyaallah we can discuss base on logic n facts. =) also can.

    n if u r muslim...then...if u want on what source on what i'm giving my opinion to. insyaallah i'll try my best...n i need quite some time coz i'm busy with exam now...of course i'll giving u prove based on al-quran n hadith. =) x dilupakan...perbincangan logic akal pon applicable..not only base on theory, but also reality. =)

    this is the most what i can do...if u r muslim. insyaallah...i love u fillah.
    n if u r not...insyaallah i love u as makhluk yg allah ciptakan.

    n u must know that allah really love His makhluk yg d jadikanNya...n sometime His giving opportunity to them dr arah yg x di sangka2...maybe from this discussion will increase our iman insyaallah. if u r not muslim...this will bring u to get to know islam more insyaallah.

    ReplyDelete
  11. (sambungan yg atas)...=P


    something to ponder on

    1) what is the purpose of our live? can u see...we r doing the same routine in our everyday life?

    2) y allah create all this thing in the world? n specifically mention in quran...it is for human...y is it so?

    "peace no war"...sometime people tend to get overexcited towrds this kind of things...then might start blaming each other..huhu. i dont wan that

    from ur conversation...i believe that u r a calm person which can discuss in a very good manner. so...this time i'll only say...

    Peace~~ (^^)>

    btw...sorry fara...jd tempat discussion plak kat tempat komen nie. =)

    ReplyDelete
  12. Wangalaikum salam ,,, saudaraku yang terkasih ... salam untuk sesama muslim ,,,

    yang dengan kata-kata sejuknya akan lebih tajam mempengertikan dan sebaliknya ...

    Sebenarnya saya hanya ingin berbagi juga tentang keindahan islam seperti anda,,, walaupun without we realized we try to use our emotion sometime to explain about islam ,,, used word that actually islam doesnt like and we try to explain islam in rush ... "your moslem or not" and other word,,, i say this because then we must realized that islam is kindness, islam is bertahap and for all the people in this world, coba kita perhatikan kata-kata kita yang seolah adalah kebenaran tetapi orang yang menerimanya akan merasa adalah kesombongan ... tentu saja islam itu adalah kebenaran ,, tetapi cara penyampaiannya juga harus baik benar dan menyejukkan ,,, karena anda bisa bayangkan kalo sesama muslim sendiri saja merasa kurang berkenan ,,, apalagi non-muslim yang ingin mengenal islam lebih jauh ... ^_^
    islam itu tempat bernaung semua makhluk yang ingin mengenal Tuhannya lebih jauh, bertahap, dan berkasih kepada yang lain ... jadi ...
    mohon kita saling bercermat diri agar islam lebih humble, lebih menyejukkan, dan agar lebih dimaknai oleh semua orang ...
    Sayapun tidak bermasalah dengan bertunang atau tidak bertunang karena kita pasti sudah berfikir masak2 tujuan dari bertunang itu sendiri, meskipun saya kurang begitu tahu apakah memang diajarkan atau tidak di culture moslem,,, but that is no problem cause the important thing we know our vision ...
    Gereso ... alangkah memang baiknya kita bertanya apa visi hidup kita di dunia, yang saya tahu setiap orang sudah punya pilihan berdasarkan seberapa besar pengetahuan mereka,,, semua orang punya visi masing masing sebagai kalifah hidupnya ... yang hidup untuk Allahnya ^_^

    Terima kasih juga untuk Nurfarahin romli yang tanpa perlu permisi saya bisa menulis disini, Dan juga terima kasih karena anda tidak perlu menyebutkan anda wanita atau pria karena saya sudah tahu anda orang baik ...

    ReplyDelete
  13. hi...saya setuju dengan pendapat awk tu...sbnrnye klu awk nak tau sy dah bertunang..tp bkn dgn pilihan sy sndri....parent dia yg dtg merisik..abah n ummi sy suruh sy terima..tp dorg xkesah pun..depend on me...sy xterus terima tp sy buat istikharah dlu..mntk diberikan petunjuk...lps 3 mlm berturut2 buat hati sy ni suruh terima....alhamdulillah sy da terima...sy harap sgt2 yg pilihan ni xsalah utk hidup sy...

    ReplyDelete
  14. saya bersetuju ngn post akak....tgk kwn2 sy skrg pown dah byk blh wat contoh.
    THNKS....post yang menarik n padat.

    ReplyDelete
  15. suka kata-kata yang terakhir itu.
    syukur, masih ada Hawa yang berfikiran begini.

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah.sangat menarik hati perempuan-perempuan yang sentiasa cepat kalah dengan perasaan dan nafsu.

    cinta utama tentunya Allah serta Muhammad rasulullah, tiada selainnya melainkan kerana Allah juga selainnya. =)

    clap =)

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah masih ada yang sayangkan agamanya walaupun hidup dengan arus kemodenan :) tahniah dan moga istiqamah dik. ini bukannya kolot, ini namanya terbaek!!!!

    ReplyDelete
  18. just to share- pengalaman akak yg berkahwin dulu baru bercinta, both of us were 21 years at that time n masih di universiti, apa yg adik farah katakan di atas adalah benar belaka dan alhamdulillah Allah sentiasa memudahkan urusan kami

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah, insyALLAH pilihan yg adik buat mengikut jalan yg ditetapkan oleh ALLAH itu lebih selamat...kerana hanya ALLAH yg Mengetahui apa yg terbaik utk diri kita..dan igt janji ALLAh "Barangsiapa mengingati Aku dalam kesenangan, maka Aku akan mengingatinya tatkala dia dlm kesusahan"
    so siapa yg nk bahagia kemudian hari bersusahlah dahulu mengikut aturan yg ditetapkan dlm AL Quran..kena sentiasa yakin dgn ALLAH...manusia ni pun hidup atas ehsan ALLAh juga..tanpa izinNYA semua x berlaku dan setiap kejadian itu ada hikmah yg tersembunyi utk kebaikan diri kita. Bila kita letakkan kahwin sbg jalan pintas utk ke syurga ALLAH..bkn semata2 utk nafsu, kita tidak akan berkompromi dgn hukum ALLAH

    ReplyDelete
  20. im hoping...girls out there..read this blog..share share :-D

    ReplyDelete
  21. Gambar pernikahan Farah & Ally di Masjid Kristal pagi tadi. Jumpa di www.kasihsalina.com

    ReplyDelete
  22. org yg hidup berlandaskan agamanya bukanlah KOLOT. Tapi berperinsip dan tetap imannya. Perkataan kolot hanya kita dapat bila kita membandingkan dunia kita dengan dunia Barat. Tapi saya tak pernah anggap org yg berpegang kepada agamanya adalah kolot. KIta setuju atau tidak dengan pendapat tuan punya entry ni, apa yang pasti dia tahu dan yakin apa yang dibuatnya berbanding dengan sekian ramai gadis2 yg masih terbuai-buai dengan fantasy cinta yang tak tahu kemana.

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum..Alhamdulillah,adik istiqamah hingga saat halal hari ini.Moga kekuatan itu tersebar kepada seluruh muslimah yang lain.Malu,nilai diri muslimah yg kian hilang.Syukur,masih ada muslimah yang tegar memegang prinsip menikmati cinta halal.Penting sangat,kerana muslimah adalah pendidik generasi.Kalau hancur muslimah,bagaimana generasi akan datang?Terdidik wanita,terdidik generasi..InsyaAllah, sedang mujahadah menanti 'saat halal itu tiba'.Moga Allah mudahkan urusan kita muslimah yang dambakan dunia sebagai jambatan menuju ke akhirat. FAra,akak baru tau wujud blog ini lepas majlis akad nikah awak.Selamat Berbahagia menikmati cinta Halal.Moga cinta suci berkekalan hingga ke syurga-Nya...Doakan bakal-bakal ibu kepada anak-anak syurga yg lain diberkati Allah dengan bertemu Imam yang Soleh dalam hidup Dunia&Akhirat..InsyaAllah.Salam Ukhuwwah Fillah.

    ReplyDelete
  24. nice...saya minta izin share link entry ini di fb dan fanpage saya ya? selamat berkenalan ^_^

    ReplyDelete
  25. 189% setuju... sama apa yang saya rasa dan saya fikirkan. InsyaAllah, akan bercinta selepas berkahwin.. semua perkara yang kita kerjakan buat kerana Allah, InsyaAllah, di permudahkan segalanya..

    ReplyDelete
  26. salam...nice (^_^)...setuju juga...xpe..masing2 ada pandangan sendiri...kolot atau tak itu pandangan masing2...rahsia cinta hanya ALLAH yg tahu...kita hanya mampu berdoa dan berusaha kembali ke jalan NYA...semoga ALLAH permudahkan segalanya...jangan pernah pandang hina atau merendahkan mereka2 yg salah memilih jalan...cara yg terbaik...bawa mereka kembali kepangkal jalan bersama-sama...hanya berkongsi pandangan...nice entry..(^_^)

    ReplyDelete
  27. ally la owg yg bertuah 2...

    ReplyDelete
  28. Tahniah Ally akhirnya jumpa isteri yang sebegini. terpelajar, dan mahu mendalami selok belok agama.

    Jumpa kita di www.kasihsalina.com

    ReplyDelete
  29. Eloklah bercinta lepas kahwin...just nk share...sy dulu pun berkahwin ats pilihan keluarga mcm farah skang. Alhamdulillah dh nk masuk 7 thn...sgt bahagia. yang penting farah mesti terima dia seadanya dan banyakkan berdoa agar Allah pinjamkan kebahagian ini hingga ke akhir hayat. ...frm mira

    ReplyDelete
  30. saya pun berkahwin atas pilihan keluarga.Syukur alhamdulillah tahun ini akan masuk tahun yang ke 20 insyaallah.Ibubapa melihat dgn mata hati percayalah redha ibubapa adalah redha Allah.Insyaallah akan mendapat keberkatanNya di dalam perkahwinan yg dibina kerana Allah.Amin.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. indahnya cinta lpas kawen.....insyallah akan ku pertahankan kata syg ni hanya untuk seorang suami yg sah d cc agama..=)

      Delete
  31. betul tu,jgn sesekali katakan perkataan itu selagi tidak kawin. =I

    ReplyDelete
  32. tahniah pd ally dan farah...semoga kalian bahagia dunia akhirat... ;)

    ReplyDelete
  33. stju..insyaallah akn ad someone utk sy...sume org pelik ble sy xde bf.huhu

    ReplyDelete
  34. Assalamualalikum,
    i came across your blog while looking for halal ramen.. lompat dari satu link ke satu link and sampai ke blog ini. tak sangka you are the farah.. taniah buat farah and suami. Semoga rumahtangga kalian sentiasa mendapat keberkatan dan keredhaan dari Allah SWT. amin.

    ReplyDelete
  35. salam...
    tahniah buat Farah dan Ally...semoga berbahagia hingga ke syurga...

    *untung dan bertuahnya Ally....=)

    ReplyDelete
  36. assalamualaikum,rasanya belum terlewat saya ucapkan tahniah dan selamat pengantin baru kepada Farah dan Ally.moga kekal hingga hujung nyawa.Berbanyakla bersabar dlm khidupan rumahtangga.cinta lepas kawin sangat indah lebih indah dari cinta belum kawin..

    ReplyDelete
  37. alhamdulillah ... tercapai hasrat hati puan farah ...... selamat menjalani alam perkahwinan cinta selepas kahwin ..... hepi n owez pray for both of u farah n ally .. :)

    ---- salam dari yuma, kelantan------

    ReplyDelete
  38. TAHNIAH.. kpd kak farah... moga kekal ke anak cucu..:)

    ReplyDelete
  39. tahniah...farah dan ally....saya pun mengimpikan cinta selepas kahwin, insyallah moga ketemu jodoh yg ditentukan Allah...cume mukin sekarang saya x fikir pasal kahwin lagi dan saya agak x berapa pasti tujuan untuk berkahwin nati...tapi saya suke tgk org len kahwin...terutama tgk ramai gak kawan2 yg kahwin.

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum Farah,
    Tahniah & terima kasih krn berkongsi post yg menarik ini. Sedikit teguran: ayat "jazakum krn sudi membaca" itu tergantung (tak abes)."jazakum" bermaksud: Semoga kamu dibalas. Ayat yg lengkap biasanya berbunyi "jazakumullahu khaira" yg bermaksud: Semoga kamu dibalas Allah dengan kebaikan.

    Sekian, semoga dipermudahkan Allah dlm segala urusan di dunia & akhirat.

    K.Tiah=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jazakillah khayr kerana sudi menegur :)

      Delete
  41. Nice entry farah..suke sy bace entry nie!!! :)

    ReplyDelete
  42. moga bahagia slalu..segala dugaan hadapi dgn tenang k..

    ReplyDelete
  43. salam... even saya lambat bc entry ni..tp belum terlambat lagi untuk saya katakan saya sgt ske entry ini..oyeh!..ini buatkan hati saya semakin lg teguh untuk pertahankan hati yang masih belum di miliki oleh sesiapa utk lelaki yang halal kelak..

    mmg betul..perempuan akan mudah tewas dengan hati dan perasaan..sbb itu perempuan ramai yg kata suke beremosional..itulah keunikan seorang perempuan ;p

    segala pendapat dan kritikan di atas semuanya benar..tiada yg salah..saya setuju dengan semuanya .. sesiapa pun buley memberikan pendapat tentang cinta..sbb cinta itu universal ..

    saya selalu ingin memiliki cinta..dulu saya sgt impikan..tpi sekarang saya ingin katakan yang saya tak menyesal lgsg andai Allah tidak lagi temukan saya dgn cinta itu..syukur sgt2 hati ini dipelihara..sehingga kini sepanjang perjlanan saya mencari cinta manusia itu, pada waktu yang sama terbina cinta saya kpd Allah dan Rasul serta pada kedua ibubapa saya tanpa saya sedar .. dulu saya tidak pernah listkan siapa yg saya paling cinta..tapi apa yang fikirkan keseronokan untuk mnedapat cinta..

    hati saya byk terpesong dulu..tp Allah menjaga hati saya ini .. sehingga hati saya tidak pernah disentuh,terjatuh atau tergugat dengan mana2 lelaki..alhamdulillah..dengan niat untuk mencintai Allah dahulu baru saya mahu mencintai manusia, sebab itu Allah menolong saya...

    sehingga kini, umur saya menjangkau 26thn .. saya masih belum ada sesiapa pun .. saya tidak menyesal..sbb saya kini sedar masih byk tanggungjawab saya di muka bumi Allah ini..

    walaupun ibubapa saya mengharapkan saya mempunyai seseorang sekarang, tapi saya rasa andai itu rahsia Allah .. saya lebih selesa serahkan padaNya utk menentukan..saya percaya pada Allah..kerana Dia adalah perancang terbaik utk setiap hambanya ..

    akhir kata..jgn lah terlalu ghairah utk mengejar cinta kerana cinta adalah racun kpd jln hidup kita..dan jgnlah menolak cinta kerana cinta adalah penawar kepada jalan hidup kita smpai penghujungnya.. tapi raihlah cinta Allah kerana itu kunci kepada rahsia segala cinta ..

    p/s : selamat pengantin baru farah and ally.semoga Allah sentiasa melindungi kalian berdua ;)

    ReplyDelete
  44. Alhamdulillah.
    harap x terlambat wish Selamat pengantin baru dan semoga perkahwinan kak Farah sampai ke syurga..

    cinta memang sweetest feeling yg semua org dambakan. even sy rasai susahnya nak pelihara Hati ni dr terima cinta lelaki2 ajnabi, tapi sy kuatkan jua krn Allah. kuatkan jua Hati ni yg nak bercinta slps kawen..

    niat dihati nak kawen awal. tapi blm b'temu jodohnye. bile bace entry kak Farah ni n bace komen2 dr hamba-hamba Allah yg hebat kat atas ni, makin menguatkan hati ni yakin pd Allah dan janjinya. Allah sebaik-baik perancang, Dia pasti akn temukan jodoh sy saat sy btl2 b'sedia, just dont know when, where, and how.

    semoga kak Farah tak lelah dlm b'kongsi pendapat n pengetahuan dlm blog ni.

    Tq :)

    ReplyDelete
  45. saya sokong! hidup slogan! hehe

    ReplyDelete
  46. terima kasih dgn perkongsian ni kak farah.......semoga kita semua mendapat jodoh yang baik yang membwa cinta kita ke jannah....amin..

    ReplyDelete
  47. Saya suka dua perenggan yang pertama :)

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. cinta selepas kahwin adalah cinta yg hakiki yg membawa ke syurga..kn kak farah lee??

    ReplyDelete
  51. love the quote <3

    ReplyDelete
  52. Farah...ttg status page palsu yg guna nama ally tu...pakat2 la dgn selebriti lain cth shila amzah buat report kat skmm...admin tu mmg suka guna nama artis nk bg blog dia laku

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...