Dec 28, 2010

Habbatus Sauda' merawat cancer

  
"Pada Habbatus Sauda' terdapat penawar segala penyakit, kecuali mati".
[HR Abu Nu'aim kitab al-Tibb, 1819]

Habbatus Sauda'. Pernah dengar? Haa.. Saya last week baru first time dengar. Hehe.. 


Habbatus Sauda' atau dalam bahasa melayunya lebih dikenali dengan nama jintan hitam dianggap sebagai phytotherapeutic (herba perawatan) (berbelit-belit lidah baca. hehe..) tetapi tidak semua spesis boleh digunakan untuk perubatan. Spesis yang digunakan untuk tujuan perubatan adalah Nigella Sativa yang mempunyai biji yang lebih besar dan kadar minyak yang lebih tinggi.

Dengar kata kat malaysia sekarang pun dah banyak farmasi-farmasi yang mula menjual Habbatus Sauda' ni dalam bentul minyak dan capsule. Actually Habbatus Sauda' ni dah berkurun lama digunakan sejak awal permulaan tamadun lagi. Fir'aun Tutankhamen pun dikubur bersama Habbatus Sauda'. Cleopatra pun merawat kecantikan tubuhnya dengan cara mencampurkan minyak Habbatus Sauda' dalam susu untuk mandi. Haa.. Apa lagi kawan-kawan, jom makan Habbatus Sauda' banyak-banyak. Heee..

Sebenarnya entry kali ni nak cerita pasal cara mencegah dan merawat cancer (requested by a.s.m.a. hehe.. ;p). Oleh kerana cara paling berkesan untuk merawat cancer adalah menggunakan Habbatus Sauda' so saya buat la pengenalan berkenaannya sikit. Keupayaan Habbatus Sauda' untuk melawan, mencegah dan merawat cancer telah dibuktikan dalam kajian saintifik.

Ini adalah contoh kajian in vitro yang dibuat mengenai breast cancer;
Farah, I.O., Assessment of Celullar Responses to Oxidative Stress using MCF-7 Breast Cancer Cells, Black Seed (N. Sativa L.) Extracts and H2O2. (wow.. nama kami sama.! hehe..)
In conclusion, N. Sativa alone or in combination with oxidative stress was found to be effective (in vitro) in influencing the survival of MCF-7 breast cancer cells, unveiling promising opportunities in the field of cancer chemoprevention and/or treatment.

  

CARA MERAWAT CANCER

  • Campuran Habbatus Sauda' dan madu asli (lebih berkesan)
    • Campurkan 1kg minyak Habbatus Sauda' dengan 1kg madu asli.
    • Panaskan selama 15 minit.
    • Kemudian campurkan 1/2 cawan jus lemon.
    • Biarkan sejuk. (macam resipi masak-masak lak kan.? hee..)
  • Baca
    • Surah al-Fatihah
    • Ayat Qursi [2:255]
    • Ayat Syifa' - Surah at-Taubah [9:14], Yunus [10:57], an-Nahl [16:69], al-Israq [17:82], as-Syua'ra [26:80], Fussilat [41:44] 
    • Surah al-Hasr [59:21-24]
  • Hembuskan bacaan pada campuran tadi.
  • Ambil dua sudu teh campuran ini setiap pagi sebelum sarapan.
  • Amalkan selama 3 minggu atau lebih sepanjang rawatan radiotheraphy/chemotheraphy (amalkan selalu pun takpe).
atau
  • Hembuskan bacaan diatas pada minyak Habbatus Sauda'.
  • Minum satu sudu teh minyak Habbatus Sauda' ini setiap hari.

  
CARA MENCEGAH CANCER

  •  Amalkan beberapa titis minyak atau 5-7 biji atau 1-3 capsule Habbatus Sauda' setiap hari sebelum sarapan.
atau
  • Campuran
    • Panaskan 2 sudu teh minyak Habbatus Sauda' dalam kuali.
    • Kemudian campurkan 2 sudu teh biji Habbatus Sauda' yang ditumbuk halus (serbuk pun boleh).
    • Gaul dengan 1 sudu teh royal jelly then angkat.
    • Simpan di tempat sejuk.
  • Ambil satu sudu teh campuran ini sebelum makan 3 kali sehari. 
  • Amalkan selama 6 minggu kemudian selepas itu kurangkan dosnya kepada 2 kali sehari.


  
Kepada yang mempunyai ahli keluarga yang ada sejarah cancer, saya sarankan anda supaya mengamalkan pengambilan Habbatus Sauda' ini kerana keberangkalian anda diserang cancer lebih tinggi. Prevention is better than cure. Tak gitu? Hee.. InshaAllah. Selamat mencuba.! (balik malaysia nanti nak beli Habbatus Sauda' banyak-banyak bawa datang sini) :)

AllahuAlam.

  

Dec 27, 2010

Perubatan islam bukan alternatif

  
Bismillahhirrahmannirrahim..

Sayu. Ku lihat kembali tagged photos di facebookku. Ayah Long. Bapa saudaraku yang tinggal tidak lebih satu kilometer dari rumahku. Waktu kecilku banyak dihabiskan di perkarangan rumah itu. Bendang di belakang rumah itu menjadi tempat lumba lariku bersama kakak-kakak dan sepupu-sepupuku. Ayah Long. Tubuhnya, terbujur kaku di atas katil yang aku tahu tidak seempuk katil di biliknya.

Ahh.. Aku bukan doktor. Tiada apa yang boleh aku lakukan. Ayah Long, hanya doa dariku yang mampu aku hadiahkan dari jauh ini, semoga Ayah Long cepat sembuh ya. Stroke. Itulah penyakit yang menyerang menyebabkan separuh badannya lemah tidak dapat bergerak. Dugaan bagi Kak Yah yang akan melangsungkan perkawinannya tidak lebih dua bulan dari sekarang. Mak Long, menghembuskan nafas terakhir selang beberapa hari selepas Kak Ella, anak perempuan sulung mereka diijab kabulkan. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Mereka kuat untuk hadapi dugaan ini. Aku. Masih samar adakah aku sekuat mereka jika diuji dengan dugaan sebegini.

Ahh.. Aku bukan doktor. Tiada apa yang boleh aku lakukan. Jurusanku kejuruteraan, bukan kedoktoran. Biarlah sepupuku, Azie dan Kak In yang memberi info yang boleh menyembuhkan Ayah Long. Jurusan mereka kedoktoran. Memang mereka lebih tahu dan layak. Aku di sini, hanya dapat menasihati anak-anak Ayah Long supaya bersabar dan mendoakan mereka. Mungkin sebab itulah mama sangat berharap supaya aku mengambil jurusan kedoktoran. Lihat sekarang, tiada apa yang boleh aku lakukan. Hanyalah, doa..

Tiada apa yang kau boleh lakukan, Farah? Jadi apa guna kau menyertai Kursus Perubatan Islam? Hanya untuk membazirkan masa dan wang? Untuk menunjuk-nunjuk kepada orang ramai yang kau menyertai majlis ilmu agama?

Kau, Muslim bukan? Apakah panduan utama hidupmu? Al-Quran dan as-Sunnah bukan? Adakah kau lupa kau seorang Muslim dan kehidupan, tingkah laku, usaha dan tawakalmu mestilah berpandukan al-Quran dan as-Sunnah?

Ahh.. Aku malu. Kan orang kata perubatan islam adalah perubatan tradisional dan perubatan alternatif. Biarlah mereka berusaha dengan cara moden, jika tiada perubahan, baru aku akan berkongsi ilmu yang aku peroleh ini. Nanti, orang memandang aku mundur pula. Biarlah. Aku doakan Ayah Long dari jauh.

Sudah lupakah kau bahawa Allah telah menerangkan tentang mukjizat al-Quran? Kau, seorang Muslim, sepatutnya lebih tahu perkara ini lebih mendalam, bukan? Jika al-Quran dan as-Sunnah menjadi panduan utama hidup kau, kenapa masih menganggap perubatan islam adalah perubatan alternatif? Perubatan modenlah sebenarnya perubatan alternatif. Tukarlah persepsi mu, Farah.

Maafkan aku. Iya aku lupa. Allah telah menurunkan wahyu menyatakan al-Quran lah sebagai segala penyembuh dan penawar. Al-Quran juga sebagai panduan manusia untuk hidup. Berubat menggunakan ayat-ayat suci al-Quran adalah yang utama kerana al-Quran adalah zikir yang paling tinggi. Berdoa dan bertawakallah kepada Allah semoga diberi kesembuhan dan selepas itu, susulilah juga dengan perubatan moden sebagai penambah usaha dan tawakal kita.

Iya aku lupa. Maafkan aku, Ayah Long. Disamping doaku dari jauh ini, diharap apa ilmu yang aku pelajari ini dapat menjadi salah satu usaha untuk memberi kesembuhan kepada Ayah Long. Ayah Long, semoga cepat sembuh...


 

CARA MERAWAT STROKE
  • Baca
    • Surah al-Fatihah
    • Ayat Qursi [2:255]
    • Ayat pelembut - Surah Taha [20:1-5], al-Hashr [59:21-24], al-Insyirah [94:1-8]
    • Ayat Syifa' - Surah at-Taubah [9:14], Yunus [10:57], an-Nahl [16:69], al-Israq [17:82], as-Syua'ra [26:80], Fussilat [41:44] 
    • Surah al-Ikhlas
    • Surah al-Falaq
    • Surah an-Nas
  • Hembuskan bacaan pada 4 botol besar air, minyak zaitun dan madu asli.
  • Air
    • 1 botol untuk minum setiap hari sampai habis.
    • 3 botol untuk mandi. Caranya, selepas mandi, lalukan air dari hujung kepala hingga ke hujung kaki selama tiga hari berturut-turut. (sebotol air untuk sehari)
  • Minyak Zaitun (bagus untuk sendi dan saraf)
    • Beli yang botol besar (lebih kurang 500ml). Biasanya tahan untuk satu bulan.
    • Sapukan pada tempat yang tidak boleh bergerak setiap hari.
  • Madu Asli (bagus untuk semua penyakit)
    • Madu mestilah asli dan tidak dicampur dengan air gula atau bahan-bahan lain. (madu yang asli tidak dimakan semut dan ianya likat)
    • Makan satu sudu besar setiap hari sebelum sarapan. (before makan apa-apa)
Selepas sebulan, lihatlah perubahannya. Jika tiada perubaha, ulang kembali langkah-langkah tadi. Kesembuhan ini agak memakan masa tetapi tugas kita adalah sentiasa berusaha. Semoga usaha yang ikhlas dan berterusan akan mendapat hasil dari Allah Taala. InshaAllah. :)


 
"Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia. Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu". (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir."
[ 16:68-69 ]

  

  

 
p/s: Mama, walaupun kakcik tak ikut cakap mama ambil jurusan kedoktoran, tapi harap ini pun dapat merealisasikan impian mama untuk tengok kakcik menjadi 'doktor'. hehehee..



Dec 26, 2010

Kursus Islamic Medical Treatment level 2

Assalamualaikum wbt.

Wah wah wah.. Lama betul tak berjumpa kat sini aite? Alahai.. Sangat busy. busy. busy.!! Tapi at least saya tak buang masa cuti saya macam tu je. :)

Semalam Alhamdulillah tamat hari first Kursus Islamic Medical Treatment (IMT) level 2 yang disampaikan oleh Ustaz Mohd Trimizi Zainal iaitu pengasas Professional Islamic Support and Nurture Group (PISANG). Sat lagi pukul 10am, start untuk second day then after that mana-mana peserta yang berminat layak untuk mengambil ijazah IMT. Means sesiapa yang ambil ijazah tu akan ikut Ustaz Trimizi buat practical and layak untuk menjadi salah seorang pengamal perubatan islam. Cool kan?? Hee..

Masih ingat lagi titik penghijrahan saya? Saya memutuskan untuk berhijrah adalah pada hari last kursus IMT level 1 pada last Ramadhan. Alhamdulillah.. ^^

Pada awalnya, penyertaan saya dalam kursus semasa level 1 adalah secara suka-suka sekadar mengisi masa lapang cuti musim panas yang lepas. Tetapi after menyertai, rasa minat untuk mendalami ilmu ini lebih tinggi dan saya menunggu-nunggu tarikh untuk kursus level 2 diumumkan. Mungkin ilmu ini adalah satu ilmu baru bagi saya menyebabkan saya sangat berminat untuk mempelajarinya. Ya, saya akui sebelum ini saya masih meragui kewujudan makhlus halus (atau saya focuskan, jin) itu sendiri dan kebolehan  mereka untuk menyakiti manusia. Nyata, anggapan saya meleset dan saya diselamatkan dari meragui ayat-ayat al-Quran kerana kewujudan mereka ini dibuktikan sendiri di dalam al-Quran. Salah satunya;


"Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat yang kering, yang berasal dari tanah kental yang berubah warna dan baunya. Dan jin pula, Kami jadikan dia sebelum itu, dari angin api yang panasnya menyerap ke liang bulu roma."
[ 15:26-27 ]


Malah terdapat satu surah khas yang menceritakan tentang hakikat jin iaitu Surah al-Jinn (surah 72).

Tahukah anda (ececee..), syaitan adalah dari golongan jin? Syaitan adalah golongan jin yang degil dan jahat manakala Iblis adalah bapa jin. Dia adalah jin yang ingkar untuk sujud kepada Nabi Adam a.s. Sebab itu kita ada dengar istilah 'jin baik' dan 'jin jahat'. Jin baik adalah jin islam dimana mereka tidak boleh merasuk atau memudaratkan manusia kerana mereka telah berjanji dengan Allah, dan begitulah sebaliknya. Hakikatnya, mereka serupa dengan makhluk-makhluk lain dalam hal berkaitan dengan kehidupan dan tempat tinggal. Mereka berkahwin dan beranak pinak. Ada juga hadith yang membuktikan yang Rasulullah pernah berdakwah kepada jin. Menarik kan?

Takut. Ramai kenalan saya yang takut untuk belajar ilmu perihal makhluk halus ini. Rugi. Sangat rugi. Hanya itu yang mampu saya ungkapkan. Kewujudan mereka ini adalah pasti. Nisbah kewujudan manusia : jin : malaikat adalah 1 : 9 : 90. So mana lagi takut? Menuntut ilmu berkenaan mereka and belajar cara untuk melindungi diri atau buat-buat tak tahu tentang kewujudan mereka dan tiada apa-apa ilmu untuk bukan hanya orang lain tapi yang penting diri kita sendiri kerana sekarang di negara kita sendiri sudah terlalu banyak kes-kes sihir dan sebagainya.

Tujuan saya menyertai kursus ini pun bukanlah untuk merawat sesiapa, tetapi hanya sekadar bekalan untuk melindungi diri sendiri kerana kita tidak tahu apa dugaan yang bakal kita hadapi kelak. Boleh jadi kita, atau keluarga kita, atau rakan terdekat kita terkena gangguan-gangguan ini. Atau mungkin, jika ada kes-kes gangguan yang kecemasan, at least saya ada sedikit ilmu untuk melakukan ikhtiar. Jika diberi peluang dan kesediaan mental, saya sangat berminat untuk menjadi salah seorang pengamal perubatan islam kerana tidak ramai wanita yang berminat mempelajari ilmu ini. So sad ㅠㅠ


Saya ingatkan dan tekankan, IMT bukanlah sekadar kaedah perubatan berkenaan gangguan jin tetapi juga dapat merawat penyakit-penyakit fizikal seperti cancer, darah tinggi, stroke etc. Ini kerana, IMT adalah kaedah perubatan yang menggunakan ayat-ayat suci al-Quran sebagai penawar. Semua ayat-ayat al-Quran yang diamalkan adalah ikhtiar dah doa kepada Allah untuk menyembuhkan penyakit atau gangguan tersebut. Kita sebagai Muslim perlu meletakkan al-Quran dan as-Sunnah sebagai perkara utama rujukan kehidupan kita.

Actually saya ingin share salah satu kaedah merawat penyakit fizikal menggunakan pendekatan IMT, tetapi sekarang sudah pukul 9.30am means saya kena bersiap SEKARANG sebab kursus start pukul 10am nanti. (sudah lambat. hoho..)

Mungkin suatu hari nanti, saya dapat menjadi seperti pelakon tanah air, Ashraf Muslim, yang sekarang sedang giat menjadi pengamal perubatan islam. Who Knows.? ;p Doakan saya.!! InshaAllah.. Hehe.. ^^

AllahuAlam.

 

Dec 5, 2010

Palestin atau hanya plastisin?

   
Cikgu Nazipah, atau dikenali dengan nama Teacher Ipah oleh pelajarnya adalah seorang cikgu di salah sebuah tadika islam di semenanjung Malaysia. Pada suatu hari, Cikgu Nazipah terasa hendak berkongsi sesuatu yang dirasakan berguna bersama pelajar tadikanya. 

"Mungkin topik ini agak berat tapi.. Ahh.. Layankan aje", desus hatinya yang bersih bak rupanya yang rupawan. cewwaahh..

Iman                : Semua bangun.. Assalamualaikum Techer Ipah yang rupawan.
Kelas               : As sa la mua lai kum Teac her I pah yang ru pa wan.
Cikgu Nazipah : Hikhik.. Walaikumussalam wbt dan terima kasih kerana memuji saya. (tersenyum lebar)

"Perasan betul Teacher ni, padahal dia yang suruh kita paggil dia macam tu", bisik Munirah pada Zatul.

Cikgu Nazipah : Ok murid-murid sekalian, harini Teacher Ipah yang rupawan nak share something. Teacher rasa topik ni agak berat tapi sebab you all anak murid Teacher jadi Teacher rasa you all pun mesti pandai macam Teacher.

"Hari-hari Teacher puji diri sendiri", bisik Zatul pada Munirah pula.

Cikgu Nazipah : Apa yang you all tahu pasal Isu Palestin?

Ambik kau. Berat tak berat itulah topik yang ingin dishare oleh Cikgu Nazipah harini. Walaupun anak muridnya ada yang masih tak reti nak lap hingus sendiri, ada yang masih minum air dalam botol susu tetapi semangatnya untuk berkongsi tentang Isu Palestin tidak dapat dipatahkan oleh ketidakmatangan anak muridnya itu.

Kelas menjadi sunyi sepi. Aku tengok kau, kau tengok aku, semua tercengang. Kemudian jadi hingar bingar bak bazar Ramadhan di depan Kolej Cemara Seksyen 18 Shah Alam.

Humairah : Teacher, Palestin ke plastisin? Teacher salah sebut eh?
Mursyid   : Tisu plastisin? ada ke orang buat tisu dari plastisin?
Kelas       :  Susu ? Plaster ape? bla bla bla !$~%^)*(&*&*(........

Cikgu Nazipah : APA?? You all tak tahu ke Isu Palestin ni? Tak pernah dengar? Berapa kali teacher suruh you all tengok berita Buletin Utama dekat TV3 tu??? Mak bapak you all tak cerita ke? You all ni islam ke tak hah? Pelis laa, jangan tahu bagi salam tapi isu-isu pasal islam tak ambil berat! You all tak malu ke mengaku islam? Bukak facebook hari-hari, bertweet-tweet lagi tapi masa untuk ambil tahu pasal agama sendiri pun takde? Malu Teacher Ipah yang rupawan (masih sempat memuji diri). Malu saya ada anak murid macam you all, you know! You all ingat... blablabla.. !#^^*^(&%^$...

p/s: Maaf. Cerita tidak dapat diteruskan kerana ayat-ayat yang dilemparkan oleh Cikgu Nazipah terlalu 'censored' untuk ditulis. Hehehe..

******************************************************

  
Assalamualaikum wbt, pembaca Kunfayakun yang rupawan semua. Hee.. :)

Cerita diatas adalah rekaan semata-mata. Tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia tetapi jika diselidik apa yang tersirat disebalik yang tersurat, mungkin boleh difikir-fikirkan  isinya oleh akal kurniaan Allah ini.

Kepada mereka yang ingin tahu berita-berita terkini berkenaan Isu Palestin, mungkin anda boleh follow  or bookmark page dibawah ini. Mungkin boleh check berita terbaru berkenaan nasib saudara seislam kita disana sekali sehari sebelum tidur, seminggu sekali pada hujung minggu, sebulan sekali or setahun sekali (ni memang melampau. huhu..). 

click here --> PALESTIN KINI

Apalah sangat seminit dua yang kita korbankan untuk membaca article-article ini. Sedikit sebanyak boleh menyuntik semangat untuk berjuang mempertahankan maruah islam dalam diri kita. Bukan saya katakan Isu Palestin hanyalah isu agama, malah saya menyokong mereka yang menganggap isu ini adalah isu kemanusiaan. Cuma perlu kita berjuang mempertahankan al-Aqsa kerana ia adalah milik kita, milik umat islam.

Kesempatan saya menyertai 'Malam Viva Palestin' yang dianjurkan oleh Amir Korea pada bulan lepas memberi peluang saya berjumpa sendiri dengan salah seorang daripada duabelas rakyat Malaysia yang terpilih menyertai kapal bantuan kemanusiaan ke Palestin, Kapal Mavi Marmara iaitu Pengerusi Aqsa Syarif Bhd, Ustaz Hasanudddin Bin Muhammad Yunus.

Banyak yang dikongsi beliau dan banyak juga yang saya nak share tapi nanti ada pula yang tak terbaca sebab panjang sangat. Hehe.. So disini saya note kan satu pesanan beliau. Perkara yang boleh kita lakukan untuk membawa sinar kemenangan islam di Palestin.
   
  • Sentiasa ambil tahu dan berfikir tentang Isu Palestin.
  • Sentiasa mendoakan tentera-tentera islam disana dan mendoakan keselamatan saudara kita serta mendoakan kemenangan islam.
  • Menjadi salah seorang pejuang Palestin. Tidak bermakna mesti keluar berjuang tetapi berjuang melalui medium yang kita mampu. (Ceramah, Website, Kempen, Blog, Twitter etc)
  • Memberi pressure kepada orang Yahudi dengan mengutuk tindak tanduk mereka.
  • Memboikot barang-barang Israel. Nestle, McDonalds, Coca-cola dan L'oreal adalah empat syarikat utama yang disahkan memberi bantuan terus kepada Israel. (sedihnya tak dapat dah minum milo and oh, bedak padat l'oreal ku ㅠ.ㅠ)
   
Disini saya menyeru kenalan yang benci 'gila babeng' terhadap tindak tanduk Yahudi terhadap rakyat Palestin dan memandang rendah maruah kita yakni umat islam, untuk bertindak melakukan sesuatu. Bukan hanya benci pada bibir.

  
"...(Bertindaklah demikian terhadap golongan kafir yang menceroboh) sehinggalah berakhir peperangan jihad itu (dan lenyaplah sebab-sebab yang memimbulkannya). Demikianlah (diperintahkan kamu melakukannya). Dan sekiranya Allah menghendaki, tentulah Ia membinasakan mereka (dengan tidak payah kamu memeranginya); tetapi Ia (perintahkan kamu berbuat demikian) kerana hendak menguji kesabaran kamu menentang golongan yang kufur ingkar (yang mencerobohi kamu). Dan orang-orang yang telah berjuang serta gugur syahid pada jalan Allah (mempertahankan ugamanya), maka Allah tidak sekali kali akan mensia-siakan amal-amal mereka."
[ 47:4 ]

 
! ALLAHUAKHBAR !
   
 

Dec 1, 2010

Kiamat 2012...?

Assalamualaikum wbt..
 
Kebelakangan ini, sering kita dengar dan lihat banyak article dan video berkenaan 'Hari Kiamat 2012'. Ada yang bersetuju dan ada pula yang membangkang. Bagi yang bersetuju, mereka bertungkus lumus mengkaji al-Quran Karim dan membuat pelbagai kira-kira supaya angka 2012 tertera pada papan mesin kira. Bagus. Memang kita perlu mengkaji al-Quran dan beramal dengannya, bukan sekadar membaca isinya. Bagi yang membangkang, mereka bertungkus lumus mengorek idea dan kata-kata yang kebaboom untuk membalas balik bahan itu. Bagus. Memang kita perlu berfikir dan mengambil logik sesuatu benda sebelum membuta tuli menerima sebarang info yang kurang jelas usulnya.
 

Persoalannya.
Siapakah kita untuk persoalkan bilakah Hari Kiamat akan berlaku?
Bukankah Hari Kiamat itu salah satu perkara yang dirahsiakan Allah?


Manakah yang lebih penting.
Teka-teki tarikh berlakunya Hari Kiamat? 
.atau.
Persediaan diri menghadapi Hari Kiamat?

 
From my oppinion, the date is not important but (hee.. cakap omputih sket) yang perlu diseropong adalah persediaan kita untuk menghadapi tarikh itu. Jika benar Hari Kiamat akan berlaku pada tahun 2012 seperti yang digembar-gemburkan, apakah daya usaha kita untuk memperbanyakkan bekalan untuk dihisab di Hari Akhirat kelak? Jika tidak benar Hari Kiamat akan berlaku pada tahun 2012 seperti yang digembar-gemburkan, apakah alasan itu boleh diterima untuk kita masih bergelak ketawa tanpa sekelumit usaha untuk memperbanyakkan bekalan untuk dihisab di Hari Akhirat kelak? 
 
Hari Kiamat dan mati.
Sebab itulah Allah merahsiakan tarikh Hari Kiamat dan tarikh mati seseorang supaya hambaNya sentiasa dalam keadaan bersedia. Tugas kita adalah bertaubat dan mengextrakan ibadah setiap masa sebagai persediaan untuk menghadapi 'hari rahsia' itu. Apakah yang akan terjadi sekiranya tarikh Hari Kiamat jatuh pada akhir tahun 2010 atau tarikh mati jatuh pada hari esok? Bersediakah kita?



"Mereka (yang ingkar) selalu bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang hari kiamat: "Bilakah masa datangnya?". Apa hubungannya tugasmu dengan (soal) menerangkan masa kedatangan hari kiamat itu? Kepada Tuhanmu lah terserah kesudahan ilmu mengenainya. Tugasmu hanyalah memberi amaran kepada orang yang takut akan huru-hara hari kiamat itu. (Sangatlah dahsyatnya huru-hara hari itu, sehingga orang-orang yang bersalah merasa) pada masa melihatnya: seolah-olah mereka tidak tinggal di dunia melainkan sekadar satu petang atau paginya sahaja."
[ 79:42-46 ]
  

AllahuAlam..




  

Nov 28, 2010

Hijab Poem

HIJAB POEM

You look at me and call me oppressed
Simply because of the way I’m dressed
You know me not for what is inside
You judge the clothing I wear with pride
  
My body is not for your eyes to hold
You must speak to my mind
Not my feminine mould
I’m an individual
I’m no man’s slave
It’s Allah’s pleasure that I only crave
  
I have a voice so I will be heard
For in my heart I carry His word
“O ye women, wrap close your cloak
So you won’t be bothered by ignorant folk”
  
Man doesn’t tell me to dress this way
It’s law from God that I obey
Oppressed is something I’m truly not
For liberation is what I’ve got
  
It was given to me many years ago
With the right to prosper, the right to grow
I can climb mountains or cross the seas
Expand my mind in all degrees
  
For God Himself gave us liberty
When He sent Islam to you and me!
 
  
-By Sister Fatme H. Jaber from USA-




   

Kecewa kerana cinta?

Kecewa kerana cinta?? Kalaulah cinta ILLAHI yang kau cari, kau tidak mungkin dikecewakanNya.
Satu phrase yang tiba-tiba popped out dari minda petang ini. Mungkin terlalu banyak terbaca status Facebook kenalan-kenalan yang sedang di alam keresahan dimainkan cinta manusia. 
 
****************************
"Kau mana tahu Diana, kau pernah bercinta?".
Oh, terasa sedikit kurang normal ya jika tidak pernah bercinta. 
"Kau tak laku. Kau jual mahal sangat. Kau bajet hot habes la tuh?".
Berfikir sejenak. Mugkin ada kebenarannya. 
"Ah.. Biarkan aku tak laku daripada dimainkan oleh cinta macam kau! Kecewa. Menangis berhari bermalam. Makan tidak, minum tidak", balas aku tapi hanya didalam hati. Aku hanya melemparkan senyuman. Tidak ingin menambahkan lagi luka dihatinya. Tapi aku menambah jugak, sekadar untuk membuatnya berfikir.
"Kau ingin cinta yang tak mungkin buat kau kecewa, Zura?".
"Eh, apa kau ni? Aku masih sayangkan Fik tau. Berani pulak kau nak kenalkan aku pada kawan lelaki kau untuk ubat kekecewaan aku ni? Kau ingat cinta aku ni main-main ke?".
Aku senyum. Memang cinta itu buta, bisu, pekak dan tidak dapat ditafsir menjadi satu makna yang sama bagi setiap orang kerana cinta tiada mata, mulut, hidung mahupun jasad seperti manusia. Tetapi perasaan cinta diciptakan oleh Allah maka Dialah yang mengetahui selok belok cinta yang sebenarnya.
"Cuba kau bercinta dengan Allah. Sebab Dia takkan mungkin buat kau kecewa". 
Noktah. Itu sahaja ayat terakhir yang keluar dari mulut aku untuk buat Zura tenang.
****************************

  
Saya sering menjadi Doctor Love. Ada yang berpangkat kakak dan adik datang bertanya pandangan saya tentang masalah cinta yang sedang keruh di hati mereka. Bagus. Kerana pengalaman cinta mereka membuatkan saya bisa menjadi Doctor Pakar Love. Hehe.. Petang ini, ingin saya berkongsi antara nasihat-nasihat yang biasa saya lemparkan kepada mereka. Anggaplah saya juga melemparkan nasihat ini kepada anda. Jadi, SAMBUTTTTT ! :p 
   
Saya cuba ringkaskan sebab saya tahu, tak ramai yang suka baca article panjang-panjang. (sebab saya pun sebenarnya tak suka baca. hikhik..)
   
Saya tahu bercinta sebelum kahwin tidak digalakkan di dalam islam tetapi saya juga tahu yang cinta ini sangat hebat penangannya. Bagi mereka yang bercinta, cinta sudah ibarat menjadi darah daging mereka. Membuang perasaan cinta itu ibarat membuang sedikit darah daging mereka. Bagi yang kuat, mereka kental dan cool sahaja jika darah daging mereka dihiris tapi bagi yang kurang kental pula, darah daging itu perlu dibuang secara halus, tidak kasar dan berhati-hati supaya sakitnya tidak terasa.

Jadi, nasihat saya pada mereka yang sedang bercinta, jika anda rasa pasangan anda sekarang adalah yang terbaik dan anda tidak ingin kehilangannya, percepatkanlah process ijab kabul. Tidak bersedia? Nanti nak kasi anak orang makan apa? Masih muda? Ingatlah, perkahwinan dituntut dalam Islam. Ini  juga sejajar dengan sabda Rasulullah s.a.w bermaksud,


"Wahai Ali, ada tiga perkara janganlah di lewat-lewatkan. Yang pertama : Solat apabila telah masuk waktunya, yang kedua : Jenazah apabila telah hadir dan yang ketiga : anak dara apabila telah ada orang sekufu dengannya”.


Tapi bagi mereka yang pingin menjauhkan diri dari cinta,  kerana khuatir terjebak dengan maksiat dan zina,  saya lebih suka menggunakan pendekatan ini. Ianya memerlukan tiga process yang boleh dilakukan oleh mereka untuk meninggalkan sesuatu amalan.

1. Mengurangkan
Anda boleh mengurangkan masa anda berhubung dengan pasangan anda itu. Bak kata lain, jangan terlalu kerap in contact with each other (cehh, cakap omputih gitu). Tahan diri daripada call or message tentang benda-benda yang remeh. Bila perlu atau 'terlalu' rindu sahaja anda contact dia. Mungkin mula-mula sehari sekali, then seminggu sekali, then sebulan sekali, then then then..

2. Meninggalkan
Selepas 'then then then..', anda mungkin sudah kuat dan bersedia untuk meninggalkan cinta manusia itu. Jadi mohon kekuatan Allah untuk anda tinggalkan pasangan anda itu. Bak kata orang, clash cara baik. Niat anda baik, maka Allah akan memberikan yang lebih baik untuk anda. Jika pasangan anda tadi memang jodoh anda, mustahilkah suatu hari nanti anda akan bercinta semula dengannya atas cinta yang suci? Tiada yang mustahil bagi Allah.

3. Menjauhkan
Selepas anda sudah meninggalkannya, sentiasalah berdoa kepada Allah supaya dikuatkan hati anda setiap saat. Ingat, syaitan telah berjanji untuk menyesatkan keturunan Adam. Dia tak akan duduk goyang kaki saja melihat perubahan baik anda itu. Jadi sentiasalah berwaspada dengan bisikan syaitan. Jadi jauhkan diri anda dari terjebak dalam cinta manusia lagi seperti menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan diri.
  
"Habis, kalau kami tak berusaha menegakkan cinta itu atau tidak berusaha mencari cinta, macam mana kami nak ketemu cinta kami?"

Anda akan bertemu cinta yang suci suatu hari nanti sekiranya anda mendahulukan cinta Illahi.
AllahuAlam :) 

Pssst : Panjang jugak jadinya >.<;; Hehe.. Enjoy~

   
  

Nov 18, 2010

Perjuangan menuntut pengorbanan

Usai solat Maghrib petang itu, Ara memandang langsir tingkapnya. Ingin dia pandang ke luar jendela seperti ayat-ayat yang sering dibacanya di dalam novel-novel tetapi apakan daya, lepas maghrib mak pesan kena tutup tingkap, takut jin masuk rumah. Jadi dia hanya mampu memandang langsir jendela sahaja. Dia mengangkat badan gempalnya dari sejadah. Dipicit-picit lengan dan belakang badannya. Entah kenapa, sejak hampir setahun yang lalu, badan Ara sering sakit-sakit seperti ada sahaja makhluk yang tidak menyenangi transformasi dirinya. 

Laptop usang di atas katil dihidupkan.

[Offline Message]
Nadia cun : Buzz! Salam Ara. Selamat Hari Raya Korban.

Tiba-tiba air suam-suam kuku mengalir di pipinya.

"Eh, atap rumah aku bocor ke?", detik hati kecil Ara kehairanan.

Rupanya dia tidak sedar yang titisan air suam-suam kuku itu adalah air matanya. Sebak saat dia terbaca perkataan 'korban' itu. Mungkin sebak terkenangkan nasib lembu dan kambing yang bakal disembelih besok hari untuk dibuat korban. Tetapi itu bukan perkara utama yang dikenangkannya. Ara sebak kerana pada tahun inilah pertama kalinya dia mengerti erti pengorbanan. Sudah hampir setahun dia membuat transformasi, transformasi kearah hidup yang dicari selama 27 tahun hidupnya di bumi Allah ini. Sebelum ini dia ada menyertai usrah dan banyak menghadiri majlis keagamaan. Tetapi dia masih belum ready untuk membuat pengorbanan. Pengorbanan meninggalkan kesenangan dunia.

"Terima kasih Allah kerana memilih aku sebagai penerima hidayahMu".

Air matanya semakin mengalir laju seakan air terjun di Taman Pertanian Sekayu, Terengganu. Transformasi yang dilakukan Ara yang pada awalnya hanya sekadar kecil-kecilan tidak disangka membawa impak yang besar dalam hidupnya kini.

"Adakah aku sudah betul-betul ready untuk korbankan lembu, eh silap, korbankan kenikmatan hidup aku yang serba nikmat sekarang ini? Mungkin masih terlalu awal?". 

Inilah soalan yang sering berlegar di benaknya yang tidak begitu pandai menjawab soalan (terbukti dengan keputusan SRPnya). Walaupun transformasi Ara sudah hampir setahun tetapi dia masih merangkak untuk bangun, bertatih, berjalan dan berlari di jalan Islam.

"Alhamdulillah Ara, semoga istiqamah".


Kata-kata yang sering dia dapat dari kenalan-kenalan diawal transformasinya. Ara tidak cantik dan berbadan gempal tetapi sifatnya yang friendly menarik ramai orang untuk mendekatinya yang kekadang membuat dia perasan cantik seorang diri. Support dari kenalannya banyak membantu dia untuk terus istiqamah sehingga ke hari ini.

Tetapi, kekadang dirasakan sudah tidak mampu lagi untuk meneruskan pengorbanan hidupnya. Ara berasa letih, letih berperang dengan nafsu yang mengajak dia kembali kepada jalan hidupnya yang penuh nikmat dulu, letih membutakan mata hatinya dihadapan kelazatan dunia. Ara kini bukan seperti Ara yang dulu. Setiap hari dia berkorban. Dia mengorbankan waktu tidurnya untuk bermunajat di malam hari. Dia mengorbankan hartanya untuk bersedekah ke jalan Allah. Dia mengorbankan tenaganya untuk keluar berdakwah kepada kenalan rapat. Dia mengorbankan hatinya supaya tidak tersungkur dalam cinta nafsu kepada jejaka idaman.

Tiba-tiba, sedang air matanya deras mengalir, mulutnya tersenyum lebar tetapi dicover menjadi senyum dalam hati kerana kuatir dianggap gila jika dilihat rakan sebiliknya. Ara memberitahu saya (boleh pulak macam ni? hehe) dia senyum kerana dia tahu, pengorbanannya itu bukan sia-sia. Pengorbanan itu disaksikan Illahi. Dia tidak kisah jika pengorbanannya tidak dibalas oleh manusia kerana dia yakin dengan janji Allah yang menyediakan Syurga Firdausi untuk hambaNya yang sabar. Itulah yang dicarinya selama 27 tahun hidupnya ini, 'Pengorbanan ke jalanMu, Ya Rabbi'.



"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga, (disebabkan) mereka berjuang pada jalan Allah maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah di dalam (Kitab-kitab) Taurat dan Injil serta Al-Quran; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jual-belinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jual-beli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar."
[ 9:111 ]

  

Nov 17, 2010

Jika aku...


Bismillahirrahmanirrahim

Ya Allah
Jika aku jatuh cinta
Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu
Agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu

Ya Muhaimin
Jika aku jatuh hati
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu
Agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu

Ya Rabbana
Jika aku jatuh hati
Jagalah hatiku padanya
Agar tidak berpaling daripada hatiMu

Ya Rabbul Izzati
Jika aku rindu
Rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu

Ya Allah
Jika aku menikmati cinta kekasihMu
Janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu

Ya Allah
Jika aku jatuh hati kepada kekasihMu
Jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu

Ya Allah
Jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu
Jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi
hanya kepadaMu

Amin
Ya Rabbal Alamin..






  

Nov 2, 2010

Pertandingan dengan hadiah lumayan

Assalamualaikum wbt..

Harini tiba-tiba rasa nak bersoalan-soalan. Actually soalan ni diajukan oleh seorang rakan seperjuangan dunia akhirat. So saya pun nak ajukan juga soalan ni untuk kenalan-kenalan dunia akhirat saya~ ^^


Before that, 
Fikirkan satu negara yang anda idam sangat sangat sangat nak pergi. Then tiba-tiba anda ditawarkan untuk menyertai satu pertandingan yang hadiahnya anda boleh pilih satu negara untuk anda lawati and tinggal kat sana seumur hidup. Semua cost kehidupan anda kat sana sepanjang hidup anda akan ditanggung oleh penaja pertandingan tersebut. Sepanjang pertandingan tu, akan ada satu camera yang akan ikut anda kemana-mana setiap masa. Camera akan merakam kehidupan anda, dari anda bangun tidur, gosok gigi, pergi class or kerja, makan, mandi, tidur balik and semua-semua lah everyday sampailah tarikh pertandingan tu tamat. Syarat pertandingan ni, anda perlu berkelakuan seperti yang dikehendaki penaja. Jika anda tak behave, tak buat apa yang dikehendaki, markah anda akan dimerit. Sebaliknya, jika anda behave, buat segala apa yang dikehendaki, markah anda akan didebit. Di akhir pertandingan, peserta yang melepasi markah-markah yang ditetapkan akan terpilih ke negara idaman mereka itu.

Ok, sekarang cuba bayangkan..

NEGARA IDAMAN adalah SYURGA
PERTANDINGAN adalah DUNIA
PENAJA adalah ALLAH
CAMERA adalah PEMERHATIAN ALLAH
MARKAH DIMERIT adalah DOSA
MARKAH DIDEBIT adalah PAHALA


Soalannya,
Q : Untuk menang 'pertandingan' dan hidup selesa selamanya di 'negara idaman' yang ditaja oleh 'penaja', apakah yang perlu anda tambah ? 'markah dimerit' ataukah 'markah didebit' ? Dan bagaimanakah anda akan behave dihadapan 'camera' ??

Jawapannya,
A : Tepuk dada tanya IMAN. 


Susah tak soalan saya?? Kacang je kannn..? Lagi senang dari soalan exam kita. Hehe..Semoga kita semua dapat Full Marks. Sayang semuaaaaaa.. <3





Oct 30, 2010

Wasiat buat teman..

Mandikan aku dengan kesyukuran agar dapat aku sentiasa berterima kasih kepada Tuhan.
Kafankan aku dengan keinsafan agar dapat aku sucikan segala dosa silam.
Solatkan aku dengan ketenangan agar dapat aku tidur di kubur senang lenang.
Usungkan aku dengan kekuatan agar dapat aku tempis segala bisikan syaitan.
Tanamkan aku dengan kecintaan agar dapat aku curahkannya kepada Pencipta alam.


aku sudah tidak punya masa untuk lakukan itu semua sendiri
aku sudah tiada lagi di dunia ini
hidup aku sangat singkat
ya, hidup manusia sangat singkat

aku malu
sepanjang hidup aku
jarang sekali aku bersyukur kepada Tuhan atas nikmat yang diberi sebanyak infiniti
aku diberi banyak kelebihan
tapi aku riak, aku bangga, aku sombong, aku bongkak

aku malu
sepanjang hidup aku
tidak pernah aku insafi segala dosa yang aku lakukan baik dalam gelap mahupun terang
aku buka juga aib dosaku pada umum
segan tiada
ahh.. insaf jauh sekali

aku malu
sepanjang hidup aku
ketenangan bagiku hanya satu perkataan yang tidak pernah hadir dalam kitab hidupku
aku dikenali
kekadang aku disanjung tinggi
tetapi itu semua tidak dapat memberikan aku apa yang aku cari-cari dalam hidupku
yakni ketenangan di hati

aku malu
sepanjang hidup aku
sungguh aku sentiasa lemah telah rebah tunduk tanda tiada kekuatan di hati
bisikan syaitan yang hanya sekadar bisik
aku amati rapi
sehingga lemas dalam lautan maksiat keji

aku malu
sepanjang hidup aku
perasaan cinta yang dikurniakan oleh Rabb aku curahkan pada makhluk yang aku tahu tidak kekal abadi
aku sanjung meraka itu
aku cinta manusia ini
aku lupa akan Allah adalah cinta sejati

jika aku punya masa lagi
aku tidak perlukan wasiat ini
akan ku lakukan itu semua dengan sendiri
tapi semua itu tiada guna
sudah terlambat untuk suatu penyesalan
aku juga sudah tahu kesudahanku di neraka jahanam
 
wasiat itu bukan untukku
tetapi buat teman yang dipilih olehNya mempunyai hidup yang panjang
sediakanlah bakal jenazah teman dengan wasiat itu
sebelum wasiat itu bertukar tangan
kerana pada saat itu
wasiat hanya akan bertukar penyesalan..

*********************


Assamualaikum wbt.. 
Lama ye tak berjumpa. Hehe.. Banyak je idea-idea yang nak dishare dengan pembaca semua tapi maklumlah busy dengan mid-term exams (macam lah kuat study sangat! ceits). Plus, kesihatan saya juga tidak berapa elok kebelakangan ini. Actually, dah dekat dua bulan saya kurang sihat cuma semenjak duamenjak ni macam mengada-ngada sikit. InshaAllah saya akan lebih kuat. Don't worry ya? (masalahnya korang worry ke? haha..). And Alhamdulillah kesakitan yang saya alami telah mengajak saya untuk lebih rakus mempersiapkan diri menghadapi kematian. Saya sentiasa berdoa semoga diberikan umur yang panjang kerana masih terlalu sedikit bekalan yang boleh menjamin saya mendapat 'kerusi' di syurgaNya. Tetapi jika kata ajal saya sekarang, saya berdoa semoga dimatikan dalam keadaan beriman dan semoga lafaz terakhir yang keluar dari bibir saya adalah Kalimah Syahadah. Harap anda pun begitu juga. Sentiasalah ambil iktibar dari apa-apa yang telah berlaku di sekeliling kita. Allahuakhbar. 힘내!! ^^


'Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengetahui terhadap apa yang kamu kerjakan.'
[63:11]
                                            


Oct 22, 2010

Mampukah kita menjadi semulia ini?

Assalamualaikum.. 
Sedikit perkongsian yang kecil tetapi diharap dapat memberi manfaat yang besar kepada pembaca yang dikasihi sekalian. Uhibbuki fillah = I love you for the sake of Allah. (excited baru belajar bahasa Arab. hehe..)

********************

Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya, 

"Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kamu mendekatinya maka kamu akan dipengaruhinya."

Namun, setiap pagi Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahawa yang menyuapkannya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sehingga kewafatan Baginda SAW.

Setelah wafatnya Rasulullah SAW, tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah SAW yakni Saydina Abu Bakar RA berkunjung ke rumah anaknya Aisyah RA yang tidak lain tidak merupakan isteri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu,

"Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?"

Saydatina Aisyah RA menjawab,

"Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja."

"Apakah itu?", tanya Saydina Abu Bakar RA. 

"Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke hujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada di sana", kata Saydatina  Aisyah RA. 

Keesokan harinya Saydina Abu Bakar RA pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Beliau datang kepada pengemis itu lalu memberikan makanan kepadanya. Ketika Saydina Abu Bakar RA mula menyuapnya, si pengemis marah sambil mengherdik, 

"Siapakah kamu?"

Saydina Abu Bakar RA menjawab, "Aku orang yang biasa (datang kepada engkau)."

"Bukan! Engkau bukan orang yang biasa datang kepada aku", bantah si pengemis buta itu.

"Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut, setelah itu ia berikan padaku", pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Saydina Abu Bakar RA tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, 

"Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu.. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Nabi Muhammad Rasulullah SAW."

Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Saydina Abu Bakar RA, dan kemudian berkata, 

"Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia datang kepada aku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia...."

Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Saydina Abu Bakar RA disaat itu juga dan sejak hari itu menjadi seorang Islam.

********************

Wahai saudaraku, bilakah kita dapat meneladani kemuliaan akhlak Rasulullah SAW? 
Atau setidaknya niat untuk meneladani Baginda SAW?
Beliau adalah ahsanul akhlaq, sebaik-baik akhlak.

Mungkin kita tidak mengikuti Baginda SAW seratus peratus, tetapi buatlah yang termampu oleh kita.


[sumber : email]



Oct 18, 2010

Bisikan Arwah..

**Petikan dari blog -Doa Buat Alanna-


Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Didalam koma...adik lihat....
Syurga itu sangat hebat...
Hebat dari apa yg mummy cakap...
Adik dah tak boleh nak tunggu lagi...
Sekarang juga adik nak pergi...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Suatu malam datang malaikat...
Adik merayu, adik dah tak larat....
Tolonglah ambil nyawa adik cepat...
Tapi kata'nya' sabarlah dulu...
kerana apabila sampai waktu..
Dia takkan pernah lewat...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Pagi tadi 'dia' datang lagi...
Masa hujan turun..membasah bumi..
Dia datang dengan senyuman..
Senyuman manis berserta kiasan...
Tanda adik dah tak berkesempatan..
 

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Bila adik dah tiada nanti...
Bolehlah mummy dan daddy berehat lagi..
Kerana adik selama ini...
Sering membuat mummy menangis..
Tak henti-henti...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Bila mummy dan daddy leka tak nampak..
Adik bisik kat 'dia'...
Ambil lah sekarang kalau DIA nak...
Adik taknak mummy nanti ternampak-nampak...
Wajah adik yang sedang menanggung azab...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Masa semua tak sedar yang adik dah tiada...
Adik dah tak sakit..tak kejang...dan tak derita...
Alhamdulillah...Adik sihat-sihat saja...
Dan dalam erat pelukan malaikat..
Adik terus dibawa ke syurga...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Dari atas adik nampak mummy menangis kehilangan ..
Adik nampak daddy menangis ketakutan...
Adik nampak abang menangis kesunyian...
Dan adik nampak semua menangis keinsafan...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Adik nampak muka mummy pucat...
Adik nampak daddy peluk adik erat..
Adik nampak abang menangis kuat-kuat..
Dalam malam pekat...

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Tiada lah lagi duka nestapa...
Lenyaplah segala sakit sengsara..
Buat mummy dan daddy kedua..
Teruskanlah kehidupan bertiga...
Seperti sediakala....

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Adik akan sentiasa memerhati...
Setiap langkah mummy dan daddy..
Dan semua saudara sedarah ku nanti...
Ke Rumah kita...Di Syurga nanti....

Mummy, Daddy dan abang nak tahu tak?
Benda nih adik tak sempat cakap...
Tp adik malu nak ucap...
Ssshhhhh....
Adik amat sayang pada mummy,
Daddy dan...
Abang Nadime.....

Selamat Tinggal....Semua..


  
*Semoga perkongsian ini dapat menguatkan kita sebagai hambaNya yang lemah ini mengharungi  segala ujian yang melanda dengan tabah. Takziah diucapkan kepada keluarga arwah adik Alanna Qish. Sungguh, berat mata memandang berat lagi bahu memikul. Bersabarlah dengan kehilangan Bidadari Syurga ini. 


"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya, ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya."
[2 : 286]


Oct 16, 2010

0.25% Jews vs 25% Muslims

Sekadar lagu hiasan~

Ku Menatap Dalam Kelam
Tiada Yang Bisa Ku Lihat
Selain Hanya Nama-mu Ya Allah

Esok Ataukah Nanti
Ampuni Semua SalahKu
Lindungi AKu Dari Segala fitnah

Kau TempatKu Meminta
Kau BeriKu Bahagia
Jadikan AKu Selamanya
Hamba-mu Yang Slalu Bertakwa

AmpuniKu Ya Allah
Yang Sering Melupakan-mu
Saat Kau Limpahkan Karunia-mu
Dalam Sunyi AKu Bersujud


Artist : Afgan..


Such a beautiful lyrics huh. Ok, just find out that Afgan is actually Indonesian. Thought he's Malaysian! (Farah, you're so lame. booo..

Where are you, Malaysians? I mean Male Malaysian Muslim Arists! Make the best use of your talent. 

If Jews introduce entertainment to obliterate us, so why don't we use entertainment to obliterate them back too? (Lady Gaga, The Illuminati Puppet ... purposely or maybe just by chance, but everyone can plainly see this is a bad personality)

Today, it's way too late to blame the Jews. All we can do is, manipulate their strategies in order to make our own strategy. 

Hey, we cover up 25% of the world population while Jews only 0.25% !! But why they're so powerful yet we're so powerless? 

Wake up dudes, we can beat them! Yeah, of course we can. 


Oct 10, 2010

Hadiah exam for you~

     "Awat la aku ni bengap sangat? Kalo bab hafal-menghafal ni, grrr.. 4.6 kali aku baca benda sama pun tak boleh ingat-ingat jugak! 꺼져줄게 잘 살아.. 그 말밖에 난 못해..", terdengar keluhan aku sambil mulut terkumat-kamit melontarkan vocal sambil speaker berdentum kuat tanda protes hafal-hafal tak ingat-ingat jugak. Bila exam je, subject yang kena hafal-hafal ni la aku paling cannot go sekali. Kalau yang kira-kira tu boleh jugak la aku reka-reka aku punya 'formula' sendiri. 

     Dah jadi kebiasaan kan, music jadi teman utama aku sehari-hari. Bukak PC pasang lagu, naik subway dengar mp3 (mp3 mcm kuno lak, ipod ke.. iphone ke..) dan yang ketara sekali time exam lah. Bukak buku, lagu pun bukak. Kalau tak nanti bosan, mengantuk sebab senyap sunyi pastu bila dah senyap sunyi sepi tu ape lagi, 6.7 minit lepas tu krooh krooh la jawabnya.

     Aku marah diri aku sebab lembab sangat bab hafal2 ni tanpa aku sedari aku sedang meng'cerdik'kan diri aku jugak. Yela.. Korang pun sedia maklumkan yang hiburan ni tiada apa-apa faedah melainkan hanya bertujuan untuk menghiburkan, hiburan juga boleh menumpulkan akal fikiran. Perbuatan aku yang sambil study sambil dengar lagu tu laksana layang-layang melawan angin (pandai betul aku guna peribahasa sekarang. hehe..). Aku semangat gila hafal sampai 4.6 kali aku baca benda sama, tutup mata sampai berkerut-kerut dahi aku, semangatnya nak menghafal ni. Tapi sambil-sambil tu jugak aku pasang lagu, Lady Gaga la, Lady Gugu la.. Tinggallah lagi 0.6 je benda yang aku hafal tu dalam otak aku ni, lagi 4.0 aku dah kasi kat Lady Gaga.

   So, sempena mid-term exam yang bakal dihadapi oleh kesemua student Malaysia di South Korea ni (exam-mode la omputih cakap), aku ada hadiah. Tadaaaa..


    

     Hohoo.. Maybe ramai dah ada hadiah ni tapi sebab aku suka sangat ayat omputih ni 'Sharing is Caring', jadi aku telah muktamad seikhlas hati, tulus-mulus untuk share hadiah ni dengan pengunjung blog aku. Mungkin tak seberapa la (sebab aku tak perlu keluar duit sesen pun) tapi maybe boleh calm down kan korang-korang yang ada rasa nak bunuh diri sebab stress study tu.

     Sambil-sambil korang study, depan mata ada PC or lappy, bukak facebook ke, apa kata korang bukak lagi satu tab untuk hadiah aku ni. Disamping dapat pahala dengar alunan hadiah aku ni, semoga ingatan kita semakin tajam dan hati menjadi lebih tenang. Selamat menghadapi peperiksaan! 아자 아자 화이팅!!


Menajamkan Ingatan [Petua Imam Syafie]
  • Tidak banyak berbual kosong
  • Rajin bersugi
  • Bercakap dengan orang soleh
  • Bergaul dengan para ulama


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...