Nov 23, 2011

Tamakninah..

Solat.. Solat.. Solat.. 

Tahukah kita rukun-rukun solat.? Of course lah, rakan-rakan saya di sini semuanya hebat-hebat belaka kan. Yang ingin saya kongsi di sini bukanlah berkenaan rukun-rukun solat tetapi berkenaan salah satu rukun solat yang sering di abaikan.

Oleh kerana zaman sekarang semuanya mengamalkan konsep 'fast and furious', solat kita pun tidak ketinggalan mengamalkannya. Solat bagai dikejar hantu (eh macam pernah je lak kan.?)

Ayuh kita scan balik rukun-rukun solat. Salah satunya adalah tamakninah. Tamakninahhh.!!! Satu rukun yang sering diabaikan. Semua tahu kan, tanpa salah satu rukun solat, solat kita tidak sah.? (soal diterima atau tidak itu Allahua'lam)

Jadi hari ini, jom kita tambah sedikit pengetahuan tentang tamakninah (yang saya dapat dari majalah solusi #23).

************************************************************************************

Tamakninah dalam bahasa mudah bererti bertenang. Ibarat memandu sebuah kenderaan, waktu di persimpangan hentikan kereta sepenuhnya sebelum bergerak semula. Selagi kenderaan itu masih bergerak, tidaklah dikira tamakninah.

Rukun yang WAJIB disertakan tamakninah

1. Rukuk: Sewaktu kedudukan tulang belakang sudah sama rata dan kedua-dua belah tangan memegang kepala lutut, hentikan pergerakan seketika. Barangkali sempat membaca 'subhanAllah'.

2. Iktidal (bangun daripada rukuk): Pergerakan daripada rukuk terus menegak dan meluruskan semula tulang belakang seperti berdiri sebelum ini. 

3. Sujud: Sewaktu semua anggota sujud yang tujuh (dua tapak tangan, dua lutut, dua kaki, satu dahi) mencecah lantai, hentikan sebarang pergerakan seketika.

4. Duduk antara dua sujud: Sewaktu duduk sambil membaca doanya, tidak harus bergerak anggota kadar.

Tempat yang sering diabaikan tamakninah

1. Iktidal. Terdapat sesetengah orang terutama orang tua, apabila bangun daripada rukuk kepada iktidal, belum sempat tulang belakangnya lurus, dia telah turun untuk sujud. (tambahan: *juga kepada jemaah lelaki yang suka menggoyangkan tangan sesudah takbir bangun dari rukuk dan mengangkat sedikit seluar sebelum sujud juga perlu peka kepada tamakninah). Solat ini tidak sah kerana tidak tamakninah.

2. Sujud. Waktu sujud kedua-dua kakinya bergerak-gerak dan ada yang mengangkatnya (tidak mencecahkan jari kaki ke lantai). Sujud dalam keadaan ini tidak sempurna dan tidak tamakninah maka solatnya tidak sah.

3. Bangun daripada sujud. Waktu bangun dari sujud, ketika hendak berdiri tegak ke rakaat seterusnya tidak ada tamakninah tetapi disunatkan duduk sebentar yang diberi nama duduk istirahat.

*****************************************************************************************

Itulah sedikit sebanyak yang saya ingin kongsikan hari ini (actually dah lama nak share tapi asyik malas je nak menaip. huhu..). Jika ada kesilapan, betulkan saya. Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah, yang buruk itu juga datang dari Allah tetapi melalui kelemahan diri saya sendiri. Wallahua'lam :)

   
  

17 comments:

  1. alhamdulillah. update juga blog nie. lama sy menunggu :)

    ReplyDelete
  2. salam, saya ingatkan tamak apa td..hehe
    saya rsa ejaan dia Tomakninah kan..
    sbb dr bhsa arab..huruf dpn tu: Tho..bkn Ta..
    just share..

    ReplyDelete
  3. yg sy pernah dengar,,x ingt sumber,,length mase untuk tomakninah adalah sama dengan bacaan subhanaallah,,,^_^

    ReplyDelete
  4. baru2 nie, leez ade dengor ceramah yg dipasang kat opis oleh opismate. kata ustaz tuh, klu kita duduk sebentar mase nk bangun dr sujud utk ke rakaat yg seterusnye, means solat xsah sbb kita dh menambahkan bilangan rukun solat. sdgkn yg leez penah belajar & dengor gak b4 this adalah lebih afdal utk duduk sebentar. confuse!

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum,

    Nice info. Peringat yg bagus banget. Jaga tama'ninah kita. Ins'allah.

    ReplyDelete
  6. Salam Farah,

    Bagus share pasal ni. Kadang-kadang kita lupe tentang rukun ni "tertib dan thomakninah".

    Baru hari tu discuss dgn asben pasey ni..hehehe

    ReplyDelete
  7. bila nak masukkan entri baru ??
    btw , best sangat blog akak ..
    motivation ..

    ReplyDelete
  8. Perkongsian ilmu yg sgt bgus..thanks farah

    ReplyDelete
  9. Perkongsian ilmu yg sgt bgus..thanks farah

    ReplyDelete
  10. Buy crack Cocaine online UK | Cocaine for sale UK

    buycrystalmethonline.us comes first in the market of delivering and distribution of high-quality medications throughout the world.

    purchase Drugs online with bitcoin, CashApp and PayPal payment. We offer delivery right to your home in Canada, USA, UK worldwide of the same products.

    Buy drugs online from Drugs-Center, the biggest Dealer in US and EU for cocaine, cannabis, heroin, xtc and more drugs by paying anonymous.

    Buy, crack, Cocaine, online, |, Cocaine, for, sale, uk, |, buy, Cocaine, pawder, uk, |, order, crack, Cocaine, online, uk, |, buy, crack, Cocaine, online, australia, |, Cocaine, for, sale, online, australia, |, Heroin, for, sale, online, uk, |, buy, Heroin, online, uk, |, order, Heroin, in, uk, |, MDMA, Methylone, for, sale, online, |, Order, Methylone, bk-MDMA, |, Buy, Molly, MDMA, |, MDMA, for, sale, uk, |, buy, MDMA, pills, |, order, MDMA, online, without, prescription, |, Buy, DMT, Dimethyltryptamine, Online, |, Ecstasy, (MDMA), 100mg, pills, |, buy, Ecstasy, MDMA, for, sale, uk, |, order, MDMA, Ecstasy, online, |, Buy, LSD, online, uk, |, LSD, online, for, sale, uk, |, oderLSD, online, |, buy, safe, MDMA, (ectasy), online, in, the, UK, |

    Website: http://buycrystalmethonline.us/

    Call / Text / WhatsApp: +1(209) 854-4227

    EMAIL: buycristalmethonline@gmail.com

    ReplyDelete
  11. purchase Drugs online with bitcoin, CashApp and PayPal payment. We offer delivery right to your home in Canada, USA, UK worldwide of the same products.

    Buy drugs online from Drugs-Center, the biggest Dealer in US and EU for cocaine, cannabis, heroin, xtc and more drugs by paying anonymous.

    https://www.clubpillsonline.com/

    cocaine for sale
    buy dmt
    heroin for sale
    buy mdma
    amphetamine for sale
    order crack
    buy coke
    ecstasy for sale
    cocaine
    heroin
    clubpillsonline


    buy all your pills here, cocaine for sale online, buy ecstasy, amphetamine pills, crack, cocaine, research chemicals, MDMA pills, powder cocaine for sale, painkillers on sale, pure heroin for sale, buy dmt powder, brown heroin for sale, buy cocaine with bitcoin, buy LSD with paypal, buy LSD with cashapp


    Buy Powder Cocaine in united kingdom

    buy 79% Pure White Heroin Powder in Denmark

    buy 61% Pure Brown Heroin in Belgium

    order Black Tar Heroin in Poland

    buy 80% Pure Rolls Royce Heroin in Switzerland

    buy Skype XTC MDMA Pills in Dubai

    buy Molly Green Hulk Pills in Ireland

    buy Yellow Illuminati 160mg in south Africa

    buy MDMA 100mg Pills in Portugal

    buy DMT online in Bangladesh

    buy Tesla Ecstasy Pills in Siri lanka

    buy Crack Cocaine in Australia

    buy Freebase Cocaine in Sweden

    buy Xanax Alprazolam 1mg & 2mg in Yemen

    buy Hydrocodone online in Saudi Araba

    buy Tramadol 100mg in Brazil

    buy Methadone Hydrochloride 10mg online in Spain

    buy Celebrex 100 & 200mg online in asia

    buy Oxycodone Hydrochloride online in Yemen

    buy Alprazolam (Xanax) powder online in usa

    buy Amphetamine powder online in Bangladesh

    buy Dextroamphetamine powder online in Ireland

    buy 2C-E (4-ethyl-2,5-dimethoxy) in Norway

    buy Mephedrone Crystal in Saudi Araba

    buy A-PVP Crystal online in Australia

    buy Ketamine online in Germany

    buy Ephedrine Crystal in usa

    buy Crystal Meth in Poland

    MAM-2201 for sale online in france

    Amphetamine Pills for sale online in Turkey

    buy Adderall Amphetamine 30mg for sale online in Spain

    buy Molly (MDMA) 150mg Capsules online in Italy

    Buy Cocaine Online,MDMA Pills For Sale,Order Pure Heroin

    Order pure cocaine online – Pure cocaine for sale

    Order MDMA Pills Online Cheap – MDMA pills for sale

    Buy pure heroin online, Heroin for sale cheap

    Buy powders & research chemicals,research chemicals for sale

    Buy powders online,order pure research chemicals

    DMT for sale – Buy DMT online

    Cheap stores to shop online

    Buy Xanax bar online – Anxiety Painkiller for sale

    Club Pills Online is a legit drug and powder supplier that offers you the best out of the best drugs available in the streets and dark market. All the products we sell have been tested and approved by the best consumers. we understand the customer's needs for the medications in demand and take full responsibility to deliver them at your doorstep no matter where you are.

    cocaine for sale,buy dmt,heroin for sale,buy mdma,amphetamine for sale,order crack,buy coke,ecstasy for sale,cocaine,heroin

    Website: www.clubpillsonline.com

    WhatsApp/Text/Call: +1(585)653-0813

    Email: clubpillsonline@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...