Nov 30, 2011

Untuk apa ujian ini..?

   
Setelah terbangun dari lena yang panjang penangan panadol dan musim sejuk di sini, saya merajinkan diri membalas messages dan emails yang sudah lama terperuk di inbox. Email yang bertarikh 15 nov 2011, baru sempat saya buka tadi. Saya tidak mengenali pemilik email, sepertimana beliau tidak mengenali saya. Mungkin email saya beliau dapat dari page blog facebook saya. Beliau memperkenalkan diri. 

"Oh, pangkat kakak", bisik hati saya. 

Email yang separa panjang itu saya baca. Beginilah saya mengreply nya. Saja ingin berkongsi, mungkin juga menjadi panduan untuk mereka yang mengalami dilema yang sama..

**************************************************************************

Salam akak. Maaf saya sangat sibuk kebelakangan ini. Ni baru berkesempatan check email. Maaf buat akak tunggu lama. Berbesar hati akak percayakan saya untuk menceritakan masalah, maaf juga jika saya tidak dapat membantu sepertimana yang akak harapkan. Tapi saya akan cuba sedaya upaya, dengan izin Allah.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.."
[2:286]

Ini janji Allah, sebagai orang islam, kita wajib meyakini janji Allah. Apa yang akak hadapi adalah ujian daripadaNya. Untuk apa ujian itu.? Sebab Allah tak sayang akak.? Tak.! Sebab Allah sayang akak. Allah nak buat akak lebih kuat. Allah tak uji orang yang Dia tak sayang. Kalau Allah tak sayang akak, Dia akan biarkan je akak, tak hiraukan akak. Dan Allah yakin akak boleh hadapi ujian ni. Cuma Dia nak tengok setakat mana kesanggupan akak untuk terima ujian ni. Adakah akak akan salahkan Dia..? 

Farah yakin, dengan ujian ni, buat akak lebih dekat dengan Allah kan.? Manusia memang macam tu, macam saya, bila susah baru ingat Allah. Tapi memang tu kelemahan kita. Sebab tu Allah datangkan ujian, tanda Dia sayang kita, supaya kita lebih dekat kepadaNya.

Solat, puasa, keluarkan zakat dan buat benda-benda wajib tu bukan tanda kita muslim yang baik. Tu kewajipan kita. Tanda kita muslim yang baik adalah apabila kita dekat denganNya. Meredhakan setiap yang telah Dia tetapkan. Yakin dengan janjiNya.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui."
[2:216]

Setiap ujian yang Dia datangkan adalah untuk buat akak lebih dekat denganNya. Tapi tu terpulang pada cara kita terima ujian tu. Kalau kita redha, inshaAllah kita akan lebih dekat denganNya tapi kalau kita mengeluh dan tak dapat terima ujian tu, jadilah sebaliknya. Kita akan menyalahkan takdir, kita rasa hilang percaya kepada Allah dan lebih terpengaruh kepada hasutan syaitan untuk buat kita makin jauh denganNya. Nauzubillah..

Akak seorang yang kuat.! Saya percaya. Kalau tak, masakan Allah bagi akak ujian macam ni. Dan akak berhak untuk dapat orang yang lebih baik daripada cinta-cinta akak sebelum ni..! Ambil ibrah (pengajaran) dari semua yang dah berlaku tu. Setiap orang ada cerita mereka tersendiri.

Akak dah terima ujian yang kuat sebelum kahwin. Nanti bila dah kahwin, datang ujian-ujian lagi, akak tak heran dah, kacang je nak hadapi sebab akak pernah hadapi ujian yang lebih kuat.

Saya sangat berpegang teguh kepada dua ayat di atas. Panduan hidup saya. InshaAllah. Sangat membantu apabila ujian-ujian saya datang.

Meredhakan, sangat membantu untuk membuatkan
hari-hari kita sentiasa cerah :)

Oh, akak minta doa kan.? Ada satu doa untuk menghapuskan sesuatu yang ingin dilupakan dalam hati.

Akak letak tangan atas dada, baca surah ar-Ra'd ayat 39,

“Allah menghapuskan apa jua yang dikehendakiNya dan Ia juga menetapkan apa jua yang dikehendakinya. Dan (ingatlah) pada sisiNya ada 'Ibu segala suratan'.” 
[13:39]

Lepas habis baca, genggam tangan dan buat macam campak jauh2. Letakkan sepenuh keyakinan kepada Allah, inshaAllah, akak akan dapat melupakannya secara perlahan-lahan.

Luka memang pedih. Tapi sedalam mana pun luka tu, pasti terubat. Ada parut.? Kan banyak je yang jual ubat parut sekarang. Sorry sarcastic sikit. Tapi yakinlah,

“Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan."
[94:5-6]

*****************************************************************************
Begitulah saya akhiri email saya. Masih menunggu reply dari kakak itu... Semoga kita semua diberi kekuatan untuk menempuh hari-hari yang mendatang.
















오늘이 지나고 또 언제까지라도 
우리 사랑 영원하길 기도하고 있어요..


  
  

31 comments:

  1. minta di share ye di fb..sesungguhnya saya amat berminat dan tertarik dgn cerita ni..harap dpt membantu kwn2 dan saudara2 islam yg lain di fb saya...

    ReplyDelete
  2. betul..ujian itu satu penanda aras iman seseorang..moga akak tu tabah, ikhlaskan hati hadapi ujian tu..amiin..

    ReplyDelete
  3. :) sha suka part doa last... mcm kene dgn situasi diri skrg :)

    ReplyDelete
  4. Ada hikmah disebalik ujian dari Allah Taala..
    Sama2 lah kita redha ke atas ketentuan dari-Nya.
    Sabar & Tabah.

    ReplyDelete
  5. my dear farah..

    thanks sharing this entry..
    akak pon tengah belajar nak mendalami agama..
    sungguh besar rasanya ujian yang akak lalui sampai tiap kali solat 5waktu akak cuba selitkan sunat taubat..

    hanya berserah kepada Allah atas segala yg DIA bagi pada akak sekarang.
    i hate to show my difficulties in my blog.

    ReplyDelete
  6. pencerahan yang mantop....untung abg ally dapat bini mcm kak farah... :)

    ReplyDelete
  7. salam,

    Adik Farah,
    akak mintak share di blog akak yer TQ..

    ReplyDelete
  8. salam,
    Allah syg hmbanya...sbb tu kita di uji.. :)

    ReplyDelete
  9. Nasihat yg sungguh bermakna...kita perlu tabah dan redha segala ujian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl3...ujian tu mengajar kt erti hidup yang sebenarnya kan...n ujian akan membuat diri kt lebih kuat dan tabah...

      Delete
  10. mohon share juge -shireen:)

    ReplyDelete
  11. menarik...sy suka...mohon share d fb sy,,,
    ~ pelangi senja ku~

    ReplyDelete
  12. mohon nak share d blog sy skali ye...

    ReplyDelete
  13. Salam. Tq.. sy suka baca post akak.. akak jgn putus bg nasihat melalui blog akak eah.. tq.. moga mendapat kebaikan di dunia dan akhirat.. =)

    ReplyDelete
  14. Mohon share kata2 motivasi ke FB yer cik farah

    ReplyDelete
  15. salam....
    mohon untuk copy ilmu berguna ye sis..
    syukran.....

    ReplyDelete
  16. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  17. purchase Drugs online with bitcoin, CashApp and PayPal payment. We offer delivery right to your home in Canada, USA, UK worldwide of the same products.

    Buy drugs online from Drugs-Center, the biggest Dealer in US and EU for cocaine, cannabis, heroin, xtc and more drugs by paying anonymous.

    https://www.clubpillsonline.com/

    cocaine for sale
    buy dmt
    heroin for sale
    buy mdma
    amphetamine for sale
    order crack
    buy coke
    ecstasy for sale
    cocaine
    heroin
    clubpillsonline


    buy all your pills here, cocaine for sale online, buy ecstasy, amphetamine pills, crack, cocaine, research chemicals, MDMA pills, powder cocaine for sale, painkillers on sale, pure heroin for sale, buy dmt powder, brown heroin for sale, buy cocaine with bitcoin, buy LSD with paypal, buy LSD with cashapp


    Buy Powder Cocaine in united kingdom

    buy 79% Pure White Heroin Powder in Denmark

    buy 61% Pure Brown Heroin in Belgium

    order Black Tar Heroin in Poland

    buy 80% Pure Rolls Royce Heroin in Switzerland

    buy Skype XTC MDMA Pills in Dubai

    buy Molly Green Hulk Pills in Ireland

    buy Yellow Illuminati 160mg in south Africa

    buy MDMA 100mg Pills in Portugal

    buy DMT online in Bangladesh

    buy Tesla Ecstasy Pills in Siri lanka

    buy Crack Cocaine in Australia

    buy Freebase Cocaine in Sweden

    buy Xanax Alprazolam 1mg & 2mg in Yemen

    buy Hydrocodone online in Saudi Araba

    buy Tramadol 100mg in Brazil

    buy Methadone Hydrochloride 10mg online in Spain

    buy Celebrex 100 & 200mg online in asia

    buy Oxycodone Hydrochloride online in Yemen

    buy Alprazolam (Xanax) powder online in usa

    buy Amphetamine powder online in Bangladesh

    buy Dextroamphetamine powder online in Ireland

    buy 2C-E (4-ethyl-2,5-dimethoxy) in Norway

    buy Mephedrone Crystal in Saudi Araba

    buy A-PVP Crystal online in Australia

    buy Ketamine online in Germany

    buy Ephedrine Crystal in usa

    buy Crystal Meth in Poland

    MAM-2201 for sale online in france

    Amphetamine Pills for sale online in Turkey

    buy Adderall Amphetamine 30mg for sale online in Spain

    buy Molly (MDMA) 150mg Capsules online in Italy

    Buy Cocaine Online,MDMA Pills For Sale,Order Pure Heroin

    Order pure cocaine online – Pure cocaine for sale

    Order MDMA Pills Online Cheap – MDMA pills for sale

    Buy pure heroin online, Heroin for sale cheap

    Buy powders & research chemicals,research chemicals for sale

    Buy powders online,order pure research chemicals

    DMT for sale – Buy DMT online

    Cheap stores to shop online

    Buy Xanax bar online – Anxiety Painkiller for sale

    Club Pills Online is a legit drug and powder supplier that offers you the best out of the best drugs available in the streets and dark market. All the products we sell have been tested and approved by the best consumers. we understand the customer's needs for the medications in demand and take full responsibility to deliver them at your doorstep no matter where you are.

    cocaine for sale,buy dmt,heroin for sale,buy mdma,amphetamine for sale,order crack,buy coke,ecstasy for sale,cocaine,heroin

    Website: www.clubpillsonline.com

    WhatsApp/Text/Call: +1(585)653-0813

    Email: clubpillsonline@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Buy crack Cocaine online UK | Cocaine for sale UK

    buycrystalmethonline.us comes first in the market of delivering and distribution of high-quality medications throughout the world.

    purchase Drugs online with bitcoin, CashApp and PayPal payment. We offer delivery right to your home in Canada, USA, UK worldwide of the same products.

    Buy drugs online from Drugs-Center, the biggest Dealer in US and EU for cocaine, cannabis, heroin, xtc and more drugs by paying anonymous.

    Buy, crack, Cocaine, online, |, Cocaine, for, sale, uk, |, buy, Cocaine, pawder, uk, |, order, crack, Cocaine, online, uk, |, buy, crack, Cocaine, online, australia, |, Cocaine, for, sale, online, australia, |, Heroin, for, sale, online, uk, |, buy, Heroin, online, uk, |, order, Heroin, in, uk, |, MDMA, Methylone, for, sale, online, |, Order, Methylone, bk-MDMA, |, Buy, Molly, MDMA, |, MDMA, for, sale, uk, |, buy, MDMA, pills, |, order, MDMA, online, without, prescription, |, Buy, DMT, Dimethyltryptamine, Online, |, Ecstasy, (MDMA), 100mg, pills, |, buy, Ecstasy, MDMA, for, sale, uk, |, order, MDMA, Ecstasy, online, |, Buy, LSD, online, uk, |, LSD, online, for, sale, uk, |, oderLSD, online, |, buy, safe, MDMA, (ectasy), online, in, the, UK, |

    Website: http://buycrystalmethonline.us/

    Call / Text / WhatsApp: +1(209) 854-4227

    EMAIL: buycristalmethonline@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...