Dec 5, 2010

Palestin atau hanya plastisin?

   
Cikgu Nazipah, atau dikenali dengan nama Teacher Ipah oleh pelajarnya adalah seorang cikgu di salah sebuah tadika islam di semenanjung Malaysia. Pada suatu hari, Cikgu Nazipah terasa hendak berkongsi sesuatu yang dirasakan berguna bersama pelajar tadikanya. 

"Mungkin topik ini agak berat tapi.. Ahh.. Layankan aje", desus hatinya yang bersih bak rupanya yang rupawan. cewwaahh..

Iman                : Semua bangun.. Assalamualaikum Techer Ipah yang rupawan.
Kelas               : As sa la mua lai kum Teac her I pah yang ru pa wan.
Cikgu Nazipah : Hikhik.. Walaikumussalam wbt dan terima kasih kerana memuji saya. (tersenyum lebar)

"Perasan betul Teacher ni, padahal dia yang suruh kita paggil dia macam tu", bisik Munirah pada Zatul.

Cikgu Nazipah : Ok murid-murid sekalian, harini Teacher Ipah yang rupawan nak share something. Teacher rasa topik ni agak berat tapi sebab you all anak murid Teacher jadi Teacher rasa you all pun mesti pandai macam Teacher.

"Hari-hari Teacher puji diri sendiri", bisik Zatul pada Munirah pula.

Cikgu Nazipah : Apa yang you all tahu pasal Isu Palestin?

Ambik kau. Berat tak berat itulah topik yang ingin dishare oleh Cikgu Nazipah harini. Walaupun anak muridnya ada yang masih tak reti nak lap hingus sendiri, ada yang masih minum air dalam botol susu tetapi semangatnya untuk berkongsi tentang Isu Palestin tidak dapat dipatahkan oleh ketidakmatangan anak muridnya itu.

Kelas menjadi sunyi sepi. Aku tengok kau, kau tengok aku, semua tercengang. Kemudian jadi hingar bingar bak bazar Ramadhan di depan Kolej Cemara Seksyen 18 Shah Alam.

Humairah : Teacher, Palestin ke plastisin? Teacher salah sebut eh?
Mursyid   : Tisu plastisin? ada ke orang buat tisu dari plastisin?
Kelas       :  Susu ? Plaster ape? bla bla bla !$~%^)*(&*&*(........

Cikgu Nazipah : APA?? You all tak tahu ke Isu Palestin ni? Tak pernah dengar? Berapa kali teacher suruh you all tengok berita Buletin Utama dekat TV3 tu??? Mak bapak you all tak cerita ke? You all ni islam ke tak hah? Pelis laa, jangan tahu bagi salam tapi isu-isu pasal islam tak ambil berat! You all tak malu ke mengaku islam? Bukak facebook hari-hari, bertweet-tweet lagi tapi masa untuk ambil tahu pasal agama sendiri pun takde? Malu Teacher Ipah yang rupawan (masih sempat memuji diri). Malu saya ada anak murid macam you all, you know! You all ingat... blablabla.. !#^^*^(&%^$...

p/s: Maaf. Cerita tidak dapat diteruskan kerana ayat-ayat yang dilemparkan oleh Cikgu Nazipah terlalu 'censored' untuk ditulis. Hehehe..

******************************************************

  
Assalamualaikum wbt, pembaca Kunfayakun yang rupawan semua. Hee.. :)

Cerita diatas adalah rekaan semata-mata. Tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia tetapi jika diselidik apa yang tersirat disebalik yang tersurat, mungkin boleh difikir-fikirkan  isinya oleh akal kurniaan Allah ini.

Kepada mereka yang ingin tahu berita-berita terkini berkenaan Isu Palestin, mungkin anda boleh follow  or bookmark page dibawah ini. Mungkin boleh check berita terbaru berkenaan nasib saudara seislam kita disana sekali sehari sebelum tidur, seminggu sekali pada hujung minggu, sebulan sekali or setahun sekali (ni memang melampau. huhu..). 

click here --> PALESTIN KINI

Apalah sangat seminit dua yang kita korbankan untuk membaca article-article ini. Sedikit sebanyak boleh menyuntik semangat untuk berjuang mempertahankan maruah islam dalam diri kita. Bukan saya katakan Isu Palestin hanyalah isu agama, malah saya menyokong mereka yang menganggap isu ini adalah isu kemanusiaan. Cuma perlu kita berjuang mempertahankan al-Aqsa kerana ia adalah milik kita, milik umat islam.

Kesempatan saya menyertai 'Malam Viva Palestin' yang dianjurkan oleh Amir Korea pada bulan lepas memberi peluang saya berjumpa sendiri dengan salah seorang daripada duabelas rakyat Malaysia yang terpilih menyertai kapal bantuan kemanusiaan ke Palestin, Kapal Mavi Marmara iaitu Pengerusi Aqsa Syarif Bhd, Ustaz Hasanudddin Bin Muhammad Yunus.

Banyak yang dikongsi beliau dan banyak juga yang saya nak share tapi nanti ada pula yang tak terbaca sebab panjang sangat. Hehe.. So disini saya note kan satu pesanan beliau. Perkara yang boleh kita lakukan untuk membawa sinar kemenangan islam di Palestin.
   
  • Sentiasa ambil tahu dan berfikir tentang Isu Palestin.
  • Sentiasa mendoakan tentera-tentera islam disana dan mendoakan keselamatan saudara kita serta mendoakan kemenangan islam.
  • Menjadi salah seorang pejuang Palestin. Tidak bermakna mesti keluar berjuang tetapi berjuang melalui medium yang kita mampu. (Ceramah, Website, Kempen, Blog, Twitter etc)
  • Memberi pressure kepada orang Yahudi dengan mengutuk tindak tanduk mereka.
  • Memboikot barang-barang Israel. Nestle, McDonalds, Coca-cola dan L'oreal adalah empat syarikat utama yang disahkan memberi bantuan terus kepada Israel. (sedihnya tak dapat dah minum milo and oh, bedak padat l'oreal ku ㅠ.ㅠ)
   
Disini saya menyeru kenalan yang benci 'gila babeng' terhadap tindak tanduk Yahudi terhadap rakyat Palestin dan memandang rendah maruah kita yakni umat islam, untuk bertindak melakukan sesuatu. Bukan hanya benci pada bibir.

  
"...(Bertindaklah demikian terhadap golongan kafir yang menceroboh) sehinggalah berakhir peperangan jihad itu (dan lenyaplah sebab-sebab yang memimbulkannya). Demikianlah (diperintahkan kamu melakukannya). Dan sekiranya Allah menghendaki, tentulah Ia membinasakan mereka (dengan tidak payah kamu memeranginya); tetapi Ia (perintahkan kamu berbuat demikian) kerana hendak menguji kesabaran kamu menentang golongan yang kufur ingkar (yang mencerobohi kamu). Dan orang-orang yang telah berjuang serta gugur syahid pada jalan Allah (mempertahankan ugamanya), maka Allah tidak sekali kali akan mensia-siakan amal-amal mereka."
[ 47:4 ]

 
! ALLAHUAKHBAR !
   
 

1 comment:

  1. thanks for sharing this. kadang2 kita lupa dan leka dengan negara kita sendiri sampaikan negara seislam kita kat luar diserang dgn negara yahudi.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...